El diputat i número dos de la candidatura de la CUP per a les properes eleccions catalanes, Carles Riera, ha afirmat aquest dijous que els comicis previstos per al 14 de febrer han d'ajornar-se perquè el Govern "no ha fet els deures".

En declaracions a TV3, Riera s'ha referit en concret a dues qüestions en les quals l'executiu, segons el seu parer, ha actuat de forma deficient: no ha "habilitat tots els mitjans per garantir la salut i que tothom pogués votar", la qual cosa és "un senyal inequívoc d'inoperància"; i no ha posat suficients recursos perquè la població pugui "superar amb dignitat la crisi" sanitària.

"Garantir la vida de les persones"

Vista l'evolució epidemiològica i les projeccions per a les properes setmanes, la CUP considera que la cita amb les urnes s'ha de posposar perquè s'ha de "garantir la vida de les persones i que absolutament tothom pugui votar".

En aquest sentit, s'ha fet ressò d'un informe del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que ahir va xifrar en entre 196.000 i 216.000 les persones que "no podrien votar presencialment en les eleccions del 14 de febrer des d'un punt de vista sanitari".

Riera també ha defensat que "fa temps que s'haurien d'haver fet eleccions per sortir d'aquest desgavell", perquè sosté que la legislatura està "esgotada" des de fa aproximadament un any, quan així ho va sentenciar el llavors president, Quim Torra.

Disposats a entrar al Govern

La CUP, ha prosseguit, està disposada després dels propers comicis a "assumir totes les responsabilitats que faci falta, amb totes les conseqüències", fins i tot entrar al Govern.

Sempre que, això sí, es pacti un programa que, entre d'altres assumptes, plantegi una reforma fiscal, el control públic d'aigua, llum i gas, la creació d'una banca pública i gestionar els fons de recuperació europeus evitant que aquests recursos vagin a parar a les mans de "les grans corporacions".

Riera ha dit que el fet que l'independentisme superés el 50% dels vots seria "un impuls" per desenvolupar el programa que proposen: "forçar un escenari de negociació del conflicte" que culmini, com a molt tard el 2025, en un referèndum d'autodeterminació "efectiu".