Si es pot anar a treballar, per què no a votar? Aquest seria el plantejament més reduccionista en relació a la pregunta de si és convenient o no fer eleccions el 14 de febrer. Amb tot, hi ha una altra variable que cal tenir present: una cosa és que es pugui perquè la logística estigui ben organitzada i l'altra que la ciutadania percebi que és segur fer-ho. Dit d'una altra manera, si el fet de trobar-nos en el pic de la pandèmia no pot suposar que la participació caigui perquè la ciutadania tingui por d'anar a votar. El grup d'experts del Síndic de Greuges preveu un escenari d'afectació greu o molt greu de cara al 14 de febrer i no hi haurà suficients garanties per celebrar les eleccions amb seguretat. Per això recomana al Govern que les ajorni "per a un moment que permeti una situació de davallada epidemiològica amb el desenvolupament de totes les mesures electorals que eixamplin el camp de vot no presencial".  

Fa unes setmanes, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va crear una comissió independent d'assessorament, formada per experts en l’àmbit de l’epidemiologia i del dret constitucional i electoral, per assessorar el Govern i les candidatures sobre com es pot compatibilitzar el dret a vot amb el dret a la salut. Aquest dimarts a la tarda van reunir-se per pactar avaluar la situació i emetre una recomanació. Tal com va avançar ElNacional.cates decanten per demanar que se suspengui el 14-F. Fa uns dies, van exigir públicament que el Govern no permetés el vot presencial dels infectats de coronavirus. Segons han denunciat, fer-ho suposaria un atemptat a la salut pública. Els càlculs amb què treballa aquesta comissió són que el 14 de febrer hi haurà entre 190.000 i 216.000 persones en quarantena, que no haurien de poder sortir de casa per votar. Com que el Govern no ha pogut habilitar la manera perquè puguin votar des de casa, opten per recomanar l'ajornament. 

De fet, un dels punts clau de l'informe conclou que "totes les persones amb dret de sufragi actiu han de poder votar en les properes eleccions al Parlament de Catalunya, però ho han de poder fer sense posar en risc la seva salut ni la salut pública". En cas que s'acabin posposant els comicis, la proposta és que s'aprofiti el temps: "Les Corts Generals haurien de dur a terme amb la màxima urgència les reformes pendents de la llei orgànica de règim electoral general que han de fer possible aquesta contesa electoral i d’altres en un context pandèmic com l’actual. En particular, l’ampliació del vot per correu, l’habilitació d’altres opcions de vot anticipat, incloent-hi el vot electrònic, i la concreció de les causes de possibles ajornaments d’eleccions ja convocades". 

Actualment el temps previst perquè es pugui sol·licitar el vot per correu és de fins a 10 dies abans de les eleccions i per tant, no permetria un marge de temps suficient per garantir que els contagiats o contactes puguin fer el tràmit. El Síndic recomana reduir aquest termini fins a dos dies. 

El grup l'integren la doctora Magda Campins, cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron; el doctor Juan Pablo Horcajada, cap del servei de Malalties Infeccioses del Parc de Salut Mar; la doctora Begoña Roman, professora de Filosofia (UB), presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya; el doctor Luis López Guerra, catedràtic de Dret Constitucional emèrit de la Universidad Carlos III; el doctor Enoch Albertí, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona, i el doctor Jordi Barrat, professor titular de Dret Constitucional de la Universitat Rovira i Virgili. 

Eleccions al maig?

El gran interrogant dels últims dies es resoldrà aquest divendres, quan Govern i partits es reuniran per adoptar una posició definitiva. Segons confirmen diverses fonts a ElNacional.cat, la proposta serà deixar la cita amb les urnes per més endavant, "d'aquí a uns dos mesos i mig", afirmen, i apunten que serien passat Sant Jordi. Per tant, segurament ja al mes de maig

Aquest dijous el Departament de Salut actualitzarà als partits la seva previsió sobre quina serà la situació sanitària el 14 de febrer. Serà a partir d'un nou document que inclourà dades encara més pessimistes que les que s'incorporaven a l'informe que va exposar dilluns, segons el qual el pic de contagis arribaria just per a  l'inici de la campanya, i el punt més crític de saturació de les UCI pocs dies abans del 14-F. El document no es pronuncia pròpiament sobre si cal suspendre o no, però augura que el panorama serà molt cru. 

L'última paraula la té el Govern. Les àrees implicades en la decisió pengen totes d'ERC. Des de Salut fins a processos electorals i, en últim terme, la vicepresidència d'Aragonès. Els republicans es troben entre l'espasa, la Covid, i la paret, haver de responsabilitzar-se d'ajornar les eleccions i ser acusats d'electoralisme. Per això buscaran que hi hagi el màxim consens possible. 

La majoria de partits de l'arc parlamentari coincideixen en la necessitat d'ajornar els comicis. L'única formació que considera que no hi ha motius suficients per  posposar les eleccions són els socialistes. Curiosament, els seu candidat és l'actual ministre de Sanitat.