El passat dijous es coneixia l'acord de la Mesa del Parlament respecte al vot delegat de Lluís Puig, exconseller i diputat de Junts a l'exili: assumir les conseqüències d'acceptar-lo. Una decisió que ha depès de la majoria independentista de la Mesa i que ha estat molt ben rebuda per les formacions que la conformen, entre elles, la CUP. Algunes de les cares visibles de la formació han valorat positivament el posicionament de la Mesa. Per una banda, Carles Riera ha considerat que és una manera de passar del simbolisme als fets, mentre que Eulàlia Reguant ha assegurat que s'ha anat més lluny que mai. 

A través de les xarxes socials, els dos dirigents han expressat la seva satisfacció amb l'acord de la Mesa sobre el vot de Puig. Reguant ha afirmat que cal reconèixer que els membres de la Mesa "han anat més lluny que mai". Carles Riera, qui ostenta la secretaria tercera del Parlament, també s'ha pronunciat a les xarxes socials: "Avui la Mesa del Parlament hem signat un acord per passar del simbolisme als fets". 

TUIT eulalia reguant mesa
TUIT carles riera mesa

Responsabilitats i conseqüències 

La passada nit de dijous, la majoria independentista de la Mesa del Parlament va decidir que assumirà "tota la responsabilitat" i les "conseqüències jurídiques" de l'acta del ple, i comptabilitzar oficialment "i a tots els efectes" el vot delegat de Lluís Puig. El vot de Puig ha centrat l'actualitat política dels darrers dies pel veto del Tribunal Constitucional.

Junts, ERC i la CUP han apostat per defensar el vot de Puig al marge de la decisió del TC d'anul·lar-lo, mentre que el PSC s'ha mostrat en contra. Així doncs, els membres de la Mesa dels partits independentistes es responsabilitzen de la publicació oficial de l'acte amb el vot del diputat de Junts, així com de la firma de l'acta i la seva publicació. L'acord s'ha fet seguint les recomanacions dels serveis jurídics de la cambra per tal de protegir els funcionaris de possibles conseqüències. 

Hores abans de l'acord de la Mesa, Puig havia firmat que la resposta dels independentistes al ple del Parlament pel seu vot delegat després que el TC l'hagi tombat només seria "simbòlica" si finalment l'acta de la sessió no acabava comptabilitzant el seu vot. "Serà un moviment simbòlic si l'acta no recull el vot, però si queda recollit després, de simbòlic no en té res; l'acta signada és un document que certifica el que s'ha dit i fet", va remarcar.

Queden encara moltes incògnites en l'aire respecte al vot de Puig i les reaccions de l'acord de la Mesa. Per exemple, el PSC prendrà alguna mesura al respecte? Cal recordar que van ser els socialistes que van portar la delegació de vot de Puig davant dels tribunals i, ara, s'han posicionat en contra de la decisió de la Mesa. Si bé ahir a la nit la Mesa va poder tancar un acord, els efectes de la decisió del TC sobre el vot de Puig encara es poden allargar.