La majoria independentista de la Mesa del Parlament ha fet una passa més per defensar la delegació de vot de Lluís Puig després del veto del Tribunal Constitucional, arribant a un nou acord per assegurar que el vot de l'exconseller i diputat a l'exili surti publicat als documents oficials i per tant, que sigui efectiu, uns documents oficials que no tenen una data exacta per publicar-se ni un termini fixat. "Hem arribat a l'acord d'assumir les conseqüències polítiques i jurídiques per mantenir el vot de Lluís Puig", han apuntat fonts parlamentàries tot just s'ha acabat la reunió de la Mesa, que s'ha convocat en una sessió extraordinària celebrada un cop ha acabat el ple d'aquesta setmana. Com es materialitzarà? Els membres independentistes de la Mesa assumiran la responsabilitat sobre l'acta del ple d'aquests dos dies i la seva publicació, una acta on es reflectirà, asseguren fonts parlamentàries, el vot de Lluís Puig. L'acord literal estableix que la mesa assumeix la responsabilitat "a tots els efectes del contingut de l'acta de sessions plenàries i dels acords presos en les sessions plenàries", un acord que s'ha fet seguint les recomanacions dels serveis jurídics de la cambra per protegir els funcionaris de qualsevol responsabilitat.

La reunió ha començat a dos quarts de nou i s'ha allargat fins passades les deu de la nit. Des de fora, s'han sentit crits i també riures. Els membres del PSC han marxat primer i s'han limitat a dir que han votat en contra de l'acord. El segon a marxar ha estat el cupaire Carles Riera, i a la sala s'han quedat una estona parlant membres d'ERC i Junts. Aquesta decisió és un acord que ja havien dibuixat des d'un inici els partits i que ara s'ha acabat oficialitzant. El que havia passat fins ara després que el TC anul·lés el seu vot és que la presidenta Laura Borràs havia comptabilitzat verbalment  el vot de Lluís Puig, tot i que durant aquests dos dies de ple no havia sortit reflectit al panell electrònic que mostra els vots de la cambra, ja que la Mesa va indicar al departament d'audiovisuals que no activés el seu vot per evitar comprometre funcionaris, que havien demanat no haver de fer aquesta funció.

Aquest acord en un inici era incert i encara no se sabia ben bé com es podria comptar oficialment el vot, i per això aquest dijous mateix a última hora s’han seguit tancant serrells. Abans, però, s'han escenificat retrets, i és que la CUP ha enviat a la militància una circular en la qual ha assegurat que la proposta inicial de Junts era comptabilitzar el vot de manera "merament simbòlica", i assegurant que van ser els anticapitalistes els que van proposar que la Mesa assumís totes les responsabilitats polítiques i jurídiques. Borràs ha contestat aquests retrets assegurant que va ser ella qui va traslladar la proposta. Acabada la reunió, la CUP ha celebrat que la Mesa hagi arribat "més lluny que mai", mentre que l'entorn de la presidenta ha explicat que sempre ha estat disposada a defensar els drets civils i polítics. Després de l'acord, Borràs ha reivindicat la feina de Junts en la gestió de Lluís Puig mentre que la CUP ha fet valdre la feina conjunta dels tres partits independentistes.

Tuit Borras lluis puig
 
tuit reguant

Tornarà el PSC a la judicialització?

El Parlament tanca aquest dilluns les portes més tard d'allò habitual, i les reaccions a aquesta decisió arribaran, previsiblement, durant el divendres. De fet, força diputats que no tenen representació a la Mesa s'han sorprès davant el desplegament mediàtic a les portes de la Mesa un cop ja s'havia acabat el ple, i és que desconeixien que se celebrava aquesta sessió a última hora de la jornada. 

Va ser el PSC el partit que va portar la delegació de vot de Lluís Puig al Tribunal Constitucional, i ara caldrà veure si els socialistes insisteixen i avisen a la justícia que els independentistes han desobeït les indicacions. En paral·lel, Vox ja ha convocat una roda de premsa al migdia on pot donar-se la possibilitat que anunciï una acció judicial contra la Mesa. Ciutadans ja es va avançar i dimecres mateix van presentar un escrit al TC demanant que remeti l’actuació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per possible “prevaricació i desobediència”.

La diferència amb el Cas Juvillà

Aquest cas per mantenir la delegació de vot de Puig ha fet recordar com es va gestionar l'intent per preservar l'escó del diputat de la CUP Pau Juvillà. Aquella gestió va fracassar i l'independentisme en va sortir fracturat, i d'aquella experiència els partits independentistes asseguraven aquests dies que n'havien aprés la lliçó, sobretot tenint en compte que no es podia focalitzar la pressió sobre les actuacions dels funcionaris. En aquest cas, és la Mesa que decideix assumir les conseqüències sense implicar-los, tot i que els lletrats ja han advertit de les il·legalitats que pot suposar mantenir aquesta delegació.

La majoria independentista, en aquest cas, s'agafa al fet que el TC va anul·lar l'acord del 25 de març de l'any passat de la Mesa que admetia la sol·licitud de Puig per delegar el seu vot. Però segons els partits independentistes, aquest acord no és el que ara hi ha vigent, ja que la delegació de vot llavors requeia en Gemma Geis, que va deixar l'escó un cop va ser nomenada consellera d'Universitats. Aleshores, la delegació va passar en mans de la portaveu de JxCat, Mònica Sales. Aquest és l'acord que els partits defensen a hores d'ara que hi ha vigent, i que per tant el TC no ha dit explícitament que queda anul·lat, malgrat la jurisprudència que suposa que si s'hagi anul·lat la delegació en Gemma Geis.