Compte enrere per als indults als presos polítics, un tema que, igual que tot el que té relació amb el procés d'independència, atrau la premsa internacional. Aquest dilluns, un periodista del diari britànic The Times es va desplaçar fins a Lledoners per parlar amb el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. La cita entre el pres polític i el periodista va coincidir amb l'acte del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a Barcelona per defensar els indults.

TUIT Cuixart The Times

"Els indults no resoldran el conflicte polític entre Catalunya i Espanya", explica Cuixart al The Times, al mateix temps que recorda que "els indults no són un acte de magnanimitat. Jo no hauria d'haver estat mai a la presó pel meu dret a exercir la llibertat d'expressió i de manifestació".

Segons el president de l'entitat independentista, els indults demostren la "feblesa" de l'estat espanyol i del seu sistema judicial. 

El diari també es fixa en l'acte de Pedro Sánchez al Gran Teatre del Liceu on centenars d'independentistes es van manifestar davant l'edifici per protestar contra la visita del president espanyol per anunciar la concessió dels indults als polítics independentistes presos. Dos cordons policials, amb agents sense el NOP visible, van impedir als vianants baixar o pujar per la Rambla just davant del lloc on es feia l'acte polític, i també es va tallar el trànsit tant de pujada com de baixada.

The Times destaca del discurs de Sánchez el moment en què va dir que els indults "eren útils per a la coexistència" i que "treure aquestes nou persones de la presó que representen milions de catalans demostra un missatge de concòrdia".

El procés dels indults

Aquest dimarts al matí, el Tribunal Suprem ha indicat que dictarà les excarceracions dels nou presos independentistes tan bon punt tingui confirmació oficial del govern espanyol de la concessió dels indults, segons expliquen fonts jurídiques.

El Consell de Ministres d'aquest dimarts aprovarà la concessió de la mesura de gràcia. Les mateixes fonts apunten que la comunicació formal dels indults no ha de ser necessàriament a través del Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) sinó que podria arribar per una altra via oficial abans que es publiqui el decret d'indult al BOE.

Un cop el Suprem tingui confirmació oficial, el tribunal sentenciador ha de fer la liquidació de la pena, que significa certificar que no queda cap dia pendent per complir a presó. Seguidament, el Suprem enviarà al jutjat de vigilància penitenciària corresponent la interlocutòria que ordena l'excarceració dels condemnats, i el jutjat enviarà l'ordre a cada centre penitenciari.

 

Foto principal: El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart / Sergi Alcàzar