El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart ha enviat una carta als socis de l'entitat on referma la seva intenció de continuar estant al capdavant de l'entitat: "Vaig entrar a la presó pel fet de ser el president d’Òmnium Cultural i, si els socis així ho consideren, el dia que en surti, ho vull fer també com a president de l’entitat", escriu.

Cuixart afirma que es presenta a "la reelecció per amor a la cultura valenta, rica, diversa i transgressora" i que l'atrau molt més "construir que no pas fer retrets". El president d'Òmnium es mostra convençut que se seguiran creant "tants espais de complicitat com siguin possibles" i assegura que "si mirem enrere, veurem com tot això té sentit; que res ha estat en va".

En el text Cuixart fa referència al judici oral com una gran oportunitat de visualitzar on ens ha portat l'estat espanyol: "Es vol jutjar la democràcia, la llibertat d’expressió i el dret a l’autodeterminació. Som a la presó per defensar aquests drets", diu.

Diàleg per aquesta nova etapa política

El president d'Òmnium fa esment a la nova etapa política que s'obre a Catalunya i a l'Estat Espanyol i reitera la petició de "diàleg, que tantes vegades ens han negat".  "Sempre hem defensat que calia una resposta política a la demanda majoritària del poble de Catalunya de poder decidir el seu futur", explica. Afegeix que "no hi haurà normalitat institucional mentre hi hagi presos polítics, exiliats i el 155 activat".

Cuixart té paraules de record cap a Muriel Casals, Jaume Botey, Paco Candel, Teresa Rebull, Isabel Vicente i "el meu oncle Navarro" i afirma que es presenta a la reelecció per creu "en un futur més just" i perquè no renunciarà "mai" a que "els nostres nens creixin sense mentides". 

El president d'Òmnium s'escollirà en una assemblea que es farà el proper 16 de juny a la Vall d'Hebron i en la carta aprofita per convidar els socis a inscriure-s'hi. "El president d'Òmnium l'escullen els 126.000 socis de l'entitat i no cap tribunal ni cap jutge", sentencia.