Exhibint unes paperetes del referèndum de l'1 d'octubre –darrera d'una filera de policies nacionals– esperava una munió de diputats sobiranistes i independentistes del Congrés als líders de les associacions ANC i Òmnium, a més del major dels Mossos Josep Lluís Trapero, que aquests divendres declaraven a l'Audiència Nacional acusats per delicte de sedició. Els agents no deixaven als representants d'ERC, En Comú, PDeCAT, PNB, Bildu creuar els deu metres que els separaven de l'edifici, com tampoc als periodistes, però els aplaudiments esclataven unànimes quan apareixien Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, rodejats dels seus advocats.

"Lamentem profundament aquesta situació i venim a denunciar-ho, sempre sota el clam que som un sol poble", exposava la republicana Teresa Jordà, qui recordava el dia dels fets que havia dut a Sànchez i Cuixart fins a Madrid. "El dia de detencions de persones del Govern honrades i honestes es van congregar moltes persones a les seus dels departaments i ells van fer una crida a la mobilització permanent", explicava, abans de recordar que ambdós havien estat els artífexs "de les mobilitzacions més pacífiques de l'Europa del S. XXI", exposava per justificar el seu tarannà.

jordi sanchez efe

S'hi sumava a la declaració del demòcrata Carles Campuzano, que titllava aquell dia de "negra jornada de la història d'Espanya" on "milers de ciutadans es van manifestar de forma cívica i pacífica". Campuzano denunciava també que no haguessin pogut acompanyar els líders de les associacions civils fins a la porta del jutjat, com és habitual a la capital de l'Estat cada cop que un dirigent sobiranista és cridat per la Justícia –com abans ho van ser l'exlíder del PDeCAT a Madrid, Francesc Homs, o les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega, inclús, l'expresident Artur Mas.

Des d'En Comú Podem, Marcelo Expósito abordava el conflicte des d'una altra dimensió i aclaria que no estava aquí "en suport d'un delicte", sinó "per defensar l'exercici de drets fonamentals que estan emparats a l'ordenament" recordava. "Són les llibertats d'opinió, expressió i manifestació i és un disbarat polític que per aquests motius estiguin compareixent per una acusació de sedició", lamentava després de carregar contra el "grau d'enconament" a què hauria portat l'executiu del Partit Popular, "el primer responsable de la situació", assesenyalava.

jordi cuixart efe

Tancava l'elenc de declaracions EH Bildu, qui titllava l'executiu de Mariano Rajoy de "govern neofraguista". "Esperem que aquestes persones puguin tornar a Catalunya de forma cívica i pacífica", deia Jon Iñarritu. Això, mentre a l'altra punta de la plaça una petita munió de persones s'aplegava sota el crit de "no ens enganyen, Catalunya és Espanya!". I tot davant la mirada d'altres diputats i senadors com ara Lourdes Ciuró, Míriam Nogueras, Jordi Xuclà, Josep Lluís Cleries (PDeCAT), Ana Surra, Esther Capella, Jordi Salvador, Bernat Picornell, Quim Ayats (ERC), i el delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell.