El president d'Òmnium Cultural empresonat, Jordi Cuixart, ha demanat al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, una reunió en persona que s'inclogui dins la ronda de contactes amb entitats civils que està duent a terme per intentar desbloquejar la investidura. "Tenim la responsabilitat de parlar amb tothom", assegura.

En una carta feta pública aquest dilluns, Cuixart defensa que "la resolució democràtica del conflicte passa per l'empatia i vèncer així la por al diàleg". Per això, l'anima a celebrar una reunió amb la que és "la major entitat cívica cultural de l'Estat amb més de 175.000 socis i 58 anys d'història".

"M'agradaria poder exposar-li en persona els avenços de la Plataforma "Som el 80%" que aglutina una representació molt transversal de personalitats públiques que coincideixen que la resolució del conflicte polític passa pel diàleg entre totes les parts i sense exclusions", insisteix Cuixart.

El president d'Òmnium també té intenció d'explicar al president espanyol "l'abast de l'afirmació 'Ho tornarem a fer'" que va fer davant del Tribunal Suprem en l'ús de la seva última paraula abans d'acabar el judici. "En ella hi ha de manera nítida una reafirmació en la defensa dels drets fonamentals i el dret a defensar el dret a l'autodeterminació per part de la ciutadania", explica la carta.

Cuixart defensa que el seu "és un compromís honest i sincer amb la democràcia i l'exercici de la llibertat d'expressió, reunió i manifestació, tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat i d'Europa". I, en aquest sentit, demana al govern espanyol que es constitueixi que "derogui d'una vegada per totes la Llei mordassa".

La carta arriba després que Sánchez comencés dijous passat una ronda de contactes amb membres d'organitzacions socials, per intentar pressionar i desbloquejar la investidura. A l'agenda de reunions hi ha col·lectius de la societat civil com associacions feministes, ecologistes, agents socials i agrupacions del tercer sector.