Després del fracàs de la investidura, ara el govern de coalició ja no està sobre la taula de Pedro Sánchez. Ara només contempla un govern a la portuguesa, és a dir, amb un acord programàtic amb Unidas Podemos, però deixant els de Pablo Iglesias fora del Consell de Ministres. Així hi ha insistit aquest dimecres el president en funcions en una carta als militants del PSOE. És per aquest motiu que en un intent de convèncer el seu possible aliat el dirigent socialista obrirà a partir d'aquest dijous una nova ronda de contactes. Però no serà amb els representants dels principals partits estatals, com fins ara, sinó amb membres d'organitzacions socials. "És possible l'acord", es mostra convençut Sánchez, que diu que la seva prioritat és evitar una repetició electoral.

"Volem construir Govern. I per això, des de demà mateix, començaré a reunir-me amb diferents col·lectius de la societat civil com associacions feministes, ecologistes, agents socials, agrupacions del tercer sector perquè puguin col·laborar en la creació d'un espai comú per aconseguir un Govern progressista", assegura Sánchez en la missiva. "Al llarg d'aquests dies elaborarem una proposta oberta en base a aquest espai comú que serà la que presentarem a Unidas Podemos per arribar a un acord de caràcter programàtic vinculat amb la societat civil", afegeix. Posa els exemples de Portugal i Dinamarca, on governen "partits socialdemòcrates" amb el "suport extern" d'altres formacions progressistes.

 

"És possible l'acord. Un acord per evitar que Espanya es vegi abocada a noves eleccions", defensa el candidat socialista a la seva carta. En aquest sentit, afirma que "impedir la repetició electoral és una prioritat absoluta per a mi, i treballaré sense parar en les pròximes setmanes per superar-ho". El secretari general del PSOE avança que s'"implicarà personalment i de forma decidida durant les properes setmanes per convicció i per responsabilitat".

En contra de les acusacions del partit de Pablo Iglesias, Sánchez rebat que des del passat 28-A "ens vam posar a treballar en la tasca de consolidar una majoria parlamentària sòlida", que donés estabilitat a Espanya evitant el bloqueig, i que per dur a terme el seu programa progressista va "buscar activament la complicitat d'Unidas Podemos". Fa un llistat de totes les propostes diferents que van fer al seu soci, arribant fins al govern de coalició "inèdit al nostre país", i subratlla que ells les van rebutjar totes, encara que era una "oferta sense precedents" a Espanya. "Malgrat tot, el Govern progressista pot sortir endavant", defensa.

Aquest dijous al migdia, acompanyat de la vicepresidenta Carmen Calvo, el dirigent socialista es reunirà amb associacions d’Igualtat. A la tarda, amb el ministre de Ciència Pedro Duque, mantindrà una trobada amb associacions de digitalització i ciència.