El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha rebut aquest dimarts a Lleida l'exconseller de Presidència, Jordi Turull, en el pas de la Travessa per la Llibertat per la ciutat lleidatana. També ha anat el paer en cap Miquel Pueyo. En declaracions als mitjans, Cuixart ha exigit al Govern que "estigui a l'altura del moment" i que trobi una "solució que doni resposta a la injustícia contra els servidors públics als quals el Tribunal de Comptes vol arruïnar la vida".

La reacció arriba després que l'executiu hagi anunciat que, per ara, no ha trobat cap banc per aportar diners al fons per cobrir aquestes fiances i que hagi descartat que sigui l'Institut Català de Finances qui posi la quantia dels 5,4 milions d'euros.

El líder d'Òmnium Cultural ha demanat que la Generalitat doni "tot el suport del món" als encausats i els ha emplaçat a "esforçar-se al màxim per donar una resposta a tots aquests servidors públics". Alhora, Jordi Cuixart ha fet una crida a "seguir omplint la Caixa de Solidaritat", l'altre instrument del qual disposa l'independentisme per poder donar suport econòmic als 34 ex-alts càrrecs als quals se'ls demanen fiances milionàries.

"Cal seguir amb la mateixa solidaritat i responsabilitat"

En aquest sentit, Cuixart ha demanat al conjunt de la societat catalana que "segueixi actuant amb la mateixa solidaritat i responsabilitat que ha anat demostrant" durant tot el procés. El president d'Òmnium Cultural no té cap dubte que la causa del Tribunal de Comptes és "política".

Encara sobre la Caixa de Solidaritat, Cuixart ha volgut recordar que aquesta eina no només serveix per atendre i ajudar els polítics encausats pel Tribunal de Comptes, sinó que "ara mateix hi ha més de 100 causes obertes i més de 3.300 represaliats" als quals se'ls ha de donar resposta.

Aquesta atenció als mitjans l'ha fet el president d'Òmnium Cultural després de rebre a la plaça de Sant Joan de Lleida a Jordi Turull, que justament ha passat per la ciutat després de completar una nova etapa de la Travessa per la Llibertat que ha anat de Castellfollit de Riubregós fins a Cervera. També s'ha acostat fins a la zona el paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, que ha volgut donar la benvinguda a Cuixart i Turull. Aquest ha estat el moment de la rebuda:

En una piulada, l'alcalde de Lleida ha escrit que "quan passem temps fora de casa nostra, sovint trobem a faltar allò més abstracte; olors, textures, formes" i per això ha desitjat que "aquesta Travessa per la Llibertat serveixi per recuperar totes aquelles passes que us han pres", en referència a ambdós, que van ser presos polítics.

Una altra de les persones que ha estat present a Lleida és la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, que també ha acompanyat Jordi Turull en la seva arribada a Cervera i en un acte posterior a Balaguer.

 

Imatge principal: D'esquerra a dreta, Jordi Turull, Jordi Cuixart i Miquel Pueyo a la plaça de Sant Joan de Lleida. Twitter @MiquelPueyo.