La crida que va llançar la Caixa de Solidaritat per recollir diners per fer front a les reclamacions milionàries del Tribunal de Comptes contra exmembres del Govern no ha caigut en sac foradat. En menys d'una setmana el fons de resistència ha acumulat 877.000 euros, segons ha informat a ElNacional.cat el president de l'entitat, Josep Cruanyes.

Mentre el Govern es prepara per respondre als avals a través del Fons Complementari de Riscos creat per la conselleria d'Economia, que avui s'ha dotat de deu milions d'euros provinent del capítol de despeses extraordinàries que preveuen els pressupostos, la Caixa de Solidaritat ha anat recaptant les aportacions ciutadanes que s'han sumat a uns fons ja existent de 250.000 euros amb que aquest calaix de resistència ajuda als centenar de persones que es troben involucrades en els múltiples processos judicials oberts contra l'independentisme.

Aquests diners recaptats durant aquests set dies han de servir per respondre també als pagaments que s'hauran de materialitzar en breu al Tribunal de Comptes, entre d'altres raons, per evitar que siguin subhastats els béns embargats als responsables de la consulta del 9-N, el president Artur Mas i els consellers Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau. La suma que s'imputa als responsables del 9-N ha quedat ja confirmada en ferm un cop el Tribunal Suprem va decidir fa quinze dies inadmetre el recurs de Mas contra la decisió de l'òrgan fiscalitzador.

Pagar dos cops

D'altra banda, el jutjat número 13 de Barcelona no ha donat encara resposta a la reclamació plantejada en un escrit de la Caixa de Solidaritat en què reclama que se li retornin els diners que van consignar a aquest jutjat, dins de la causa per l'1-O, després que s'havien hagut de fiançar 4 milions per la mateixa raó al Tribunal de Comptes.

L'escrit recorda que el TSJC sí ha evitat que hi hagi aquesta duplicitat quan hi ha quantitats que són objecte de dos procediments paral·lels i adverteix que “la duplicitat de fiances per uns mateixos fets és una eina repressiva que vulnera els més elementals drets dels processats als quals s’aplica”.

En aquest escrit, la Caixa de Solidaritat, impulsada per Òmnium Cultural i l’ANC per fer costat econòmicament a les causes obertes arran del procés independentista, és defineix com una entitat defensora dels drets humans que dona suport als drets i llibertats contemplats en el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i la Convenció Europea dels Drets Humans.

 

A la imatge principal, Pep Cruanyes, entre el president d'Òmnium, Marcel Mauri, i la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, durant al roda de premsa de la setmana passada / Sergi Alcàzar