El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha presentat aquest diumenge seu llibre El polsim màgic (Òmnium Cultural / Editorial Comanegra) en un acte on ha compartit que a la presó li han fet "perdre la por". "He entrat a la presó perquè no els agrada que votem, no els agrada que ens manifestem. Tot és no. Per això em vaig inventar un món sense no", ha explicat Cuixart.

En el llibre, el president d'Òmnium, que es troba a la presó condemnat per sedició, ha buscat una manera subtil de dir als seus fills "que perdin la por i persegueixin els seus somnis". "Els contes, així com les cançons que els canto quan els truco, és la meva manera de comunicar-me amb els meus fills", ha compartit.

El polsim màgic, el primer dels quatre llibres de Cuixart

El polsim màgic és el primer dels quatre llibres que Cuixart ha escrit des de la presó i l'ha pogut presentar aquest diumenge al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona amb l'il·lustrador del llibre, Oriol Malet, gràcies a un permís penitenciari. “El polsim màgic surt de manera molt natural. Des que vaig entrar a la presó tenia molt clar que no havia d’invisibilitzar-la i seguir endavant amb la família” ha dit Cuixart, i ha explicat com va sorgir la idea del conte quan estava a Madrid.

“A Soto del Real així com a Lledoners a les parets del vis-a-vis hi ha una astronauta, i neix de les aventures que ens anàvem inventant per distreure els fills”, ha relatat. Escrit entre les presons de Soto del Real i Lledoners, on Cuixart fa gairebé tres anys i mig que és empresonat, el president d’Òmnium construeix una al·legoria en què encoratja els més petits a "lluitar per un món millor i més just" i a "perseguir els somnis".

Jordi Cuixart libro / Òmnium Cultural

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha presentat aquest diumenge seu llibre El polsim màgic en un acte on ha compartit que "a la presó li han fet perdre la por". / Òmnium Cultural

"Viure sense por és el millor antídot per transformar les adversitats en oportunitats. Un cant a la vida i a l'esperança col·lectiva", assegura Cuixart, que també denuncia "que la presó té efectes físics i emocionals per als més petits, i que en el cas dels presos polítics s'està vulnerant sistemàticament el dret superior del menor, privant-los de poder créixer amb els seus pares", un dret reconegut per les Nacions Unides.  

El llibre, que també esdevé un clam per l’art i la cultura, explica la història de la Iakun, una nena que ja des de ben petita mira les estrelles fascinada amb l'espai exterior, amb els límits del món. Per això, quan es fa gran, agafa les maletes i marxa a estudiar a la gran ciutat per ser astronauta. Però, quan hi arriba, s'adona que la gent no somriu, que mira constantment una pantalla amb el cap cot i que la contaminació no deixa veure les estrelles i impedeix la vida a la naturalesa. Un cop aconsegueix ser astronauta, s'embarca en una expedició internacional al planeta Neoludes per tal de buscar-hi vida. Allà descobrirà que una societat pot viure en pau, amb cura i amb respecte, i tot gràcies a un polsim màgic.