El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha obert la porta a no repetir com a president de l'entitat. Cuixart ho ha fet anunciat aquest matí en una entrevista a Catalunya Ràdio on, preguntat per si es veia més temps al capdavant de l'entitat, ha explicat que acabarà el mandat, però que després se centrarà en la seva vida professional i personal.

Cuixart ha fet aquest anunci el dia que tots els presos polítics han sortit dels centres penitenciaris per anar a treballar i no tornar fins dilluns. Les juntes de tractament de les presons van acordar aquest dijous que el tercer grau dels presos independentistes es fes efectiu aquest cap de setmana, de manera que els interns dormiran a la presó quatre dies i els altres tres a casa. 

En la mateixa línia, Cuixart ha recordat que quan va començar tota la causa contra ell "l'Estat tenia l'objectiu de que deixés de ser president d'Òmnium". Ara, celebra que no ho aconseguís: "Mai podran decidir qui presideix Òmnium".

"La repressió busca dividir"

El president d'Òmnium ha admès que entre els seus companys a la presó, on hi ha polítics de Junts per Catalunya i d'Esquerra Republicana de Catalunya, hi ha discrepàncies, però també molta germanor: "Els companys de presó són germans de trinxera tot i les discrepàncies ideològiques", ha indicat.

En el que sí que estan d'acord tots els presos és a "aixecar el país" i a "celebrar un referèndum d'independència".

"Potser s'ha de parlar menys d'unitat i s'ha de treballar més per aconseguir-la", ha sentenciat Cuixart. 

La monarquia

A principis d'aquest mes de juliol, Òmnium va presentar una querella contra el rei emèrit pels delictes de corrupció, frau fiscal i blanqueig de capitals.

Sobre aquest tema, Cuixart ha assegurat que no entén per què la policia entra a la seu d'Òmnium i encara no ha entrat al Palau de la Zarzuela: "Jo dormo cada dia a la presó i el rei dorm ben tranquil, i això que està provat que jo no m'he embutxacat diners públics", ha conclòs.