El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, empresonat al centre penitenciari de Lledoners, creu que l'independentisme ha d'assumir que hi poden haver més líders empresonats. "Seria absurd posar-nos com a límit la presó o les amenaces de violència per part de l'Estat", ha assenyalat en una entrevista a l'ACN.

De fet, Cuixart creu que "ha de ser un motiu d'autoestima col·lectiva que hi hagi gent a Catalunya disposada a anar a la presó per defensar la democràcia en ple S.XXI". "Si aquest és el preu que cal pagar, benvingut sigui. La prioritat no pot ser sortir de la presó, la prioritat és avançar en la solució del conflicte polític.", ha afirmat.

Pel que fa a les relacions amb el govern espanyol, el president d'Òmnium ha valorat positivament les trobades que s'estan duent a terme entre els dos executius, però ha lamentat que els socialistes "posin límits al diàleg". "Cal un diàleg sincer, honest i sense limitacions, amb valentia i generositat per part de tothom sense condicions per cap banda", assegura. En aquest sentit, ha reiterat la seva voluntat de trobar una solució a "l'escocesa": un referèndum d'autodeterminació pactat.

A més, Cuixart ha fet una crida a manifestar-se per la Diada. "Aquest any té una singularitat molt greu, que és la repressió amb centenars d'encausats, l'exili i la presó, però els nostres objectius polítics segueixen intactes. Ens sobren els motius per sortir al carrer. La gent no falla mai i aquesta Diada tampoc fallarà", ha considerat.