Enguany la manifestació de la Diada nacional de Catalunya arriba en un context excepcional: després d'haver proclamat la independència i amb presos polítics i exiliats. És per això que l'Assemblea Nacional Catalana ha proposat un gran repte: omplir tota l'avinguda Diagonal sota el lema Fem la República catalana

On i quan?

La gran manifestació de la Diada d'enguany es desenvoluparà a l'avinguda Diagonal de Barcelona. Està previst que la concentració ocupi l'espai des del Palau de Pedralbes fins al carrer de Castillejos, i es dividirà en quatre grans blocs, segons el territori de procedència dels manifestants: Maria Cristina, Francesc Macià, passeig de Gràcia i passeig de Sant Joan.

L'acció començarà a les 17.14, però cal arribar al tram assignat amb temps. L'accés a Barcelona i el transport públic estaran afectats i, per tant, cal ser previsors amb l'arribada. Les entitats convocants recomanen ser a lloc a les quatre de la tarda.

L'ANC ha fet una crida perquè abans de la manifestació l'avinguda Diagonal s'ompli de música i, d'aquesta manera, es creï un ambient festiu per amenitzar l'espera dels manifestants.

Afectacions a Barcelona

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha preparat un dispositiu especial que inclou reforços de trens a tota la xarxa de metro i desplegament de personal i de seguretat per ordenar la mobilitat, tant a l’inici com al final de la manifestació. Entre les 14:30 i les 20:30, el metro oferirà la mateixa capacitat d’un dia feiner i per tant les línies 1, 2, 3, 4 i 5 tindran uns intervals de pas situats entre els 3,5 i els 4,5 minuts, aproximadament. També es reforçaran les línies 9 i 10 Nord i Sud, que oferiran freqüències situades entre els 6 i els 7,5 minuts.

En previsió d’una elevada concentració de persones a l’exterior de les estacions que pugui dificultar la sortida, a partir de les 16 serà recomanable evitar les de Palau Reial (L3), Maria Cristina (L3), Diagonal (L3 i L5), Verdaguer (L4 i L5), Monumental (L2) com a destinació, i fer servir com a alternatives les estacions més properes que no estiguin afectades per l’esdeveniment.  

D'altra banda, també hi hauran alteracions a les línies d’autobusos que circulen o travessen l’àmbit central de la ciutat, incloses les del Barcelona Bus Turístic. Entre les 15 i les 21 aproximadament hi haurà desviaments i limitacions de recorregut per mirar de mantenir la regularitat del servei fora de l’àmbit de l’afectació en les línies regulars següents: D40, D50, H6, H8, H10, H12, V3, V5, V7, V9, V11, V13, V15, V17, V21, 6, 7, 19, 22, 24, 27, 33, 34, 39, 45, 47, 55, 59, 62, 63, 67, 68, 78, 92 i 113.

Les inscripcions

És important inscriure's prèviament a la manifestació per facilitar-ne l'organització. A través d'un formulari disponible a la pàgina de l'ACN​, els assistents hauran de facilitar les dades personals i seleccionar el tram segons la comarca on viuen. Automàticament se'ls enviarà un correu, que s'haurà de confirmar en menys de 24 hores. En una mateixa inscripció es poden inscriure fins a cinc persones.Trams Diada OK

La samarreta

Els assistents hauran de dur la samarreta d'enguany, de color corall, en al·lusió a les brides de les urnes del referèndum de l'1-O, que eren d'aquest color. Des de l'Assemblea animen a adquirir-la i remarquen que gràcies a la venda de les samarretes es podran finançar les campanyes.

La gran onada

El protagonisme el tindrà una onada sonora gegant que recorrerà de punta a punta la Diagonal. A les 17.14 els manifestants hauran de fer un silenci absolut i abaixar pancartes i banderes.

A continuació, un petard donarà el tret de sortida a la gran onada, que començarà al tram 37, a l'altura del carrer de Castillejos, i s'estendrà fins al Palau Reial. A mesura que avanci, els manifestants hauran d'aixecar les pancartes i cridar. Amb aquesta acció l'ANC vol simbolitzar el clam de la societat per fer efectiu el mandat de l'1-O.

A diferència de diades anteriors, enguany les entitats no promouen cap missatge concret, sinó que fan una crida perquè cadascú expressi lliurement la seva reivindicació. Tanmateix, tal com han anunciat, les reivindicacions seran exigir l'efectivitat de l'1-O, reclamar l'alliberament dels presos i exiliats i instar els partits polítics a continuar units.