El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, veu el judici oral de l'1-O, que previsiblement tindrà lloc aquesta tardor, com una "oportunitat internacional" que no es pot "desaprofitar" per a posar l'Estat contra les cordes. En una carta dirigida a El Món a Rac1, el líder de l'entitat independentista fa una crida al pacifisme: "Serenor, coratge i sempre militants de la tendresa", explica Cuixart.

La carta de Cuixart, enviada el dia de Sant Jordi, segueix la mateixa línia d'allò declarat ahir per l'exdiputada Mireia Boya en la seva cita al Tribunal Suprem. La cupaire va exposar davant el magistrat de l'alt tribunal que la sentència ja estava "escrita" i que la batalla judicial es traslladaria posteriorment a "instàncies internacionals". Una idea que segueix l'estratègia d'internacionalització del procés que s'entreveu en les paraules de Cuixart.

En la missiva, el dirigent d'Òmnium lamenta la "situació crítica" per la que està passant Catalunya i denuncia els "greus retrocesos en drets fonamentals" que han tingut lloc a l'estat espanyol en els darrers temps i menciona els casos de Valtònyc, Hasél i Casandra Vera, entre d'altres, per a il·lustrar el punt en què es troba el país.

Missatge d'esperança

Cuixart expressa la seva confiança amb el futur i confia en què la situació pot canviar. "Clar que podríem estar molt millor, però també molt pitjor", exposa a la carta, per després seguir: "Preparem-nos doncs, arribats fins aquí ens toca doncs el millor de cadascú de nosaltres individual i col·lectivament", exposa el líder independentista.