Mireia Boya ha estat uns 15 minuts dins la sala de vistes declarant davant Pablo Llarena. Ha estat la que ha fet la intervenció més llarga del dia. De fet, ha estat l'única intervenció del dia.

Tal com estava previst ha posat en dubte la imparcialitat del magistrat Llarena, ha defensat la inviolabilitat parlamentària, tal com van fer ahir els exmembres de la Mesa que també van comparèixer, i ha denunciat la judicialització de la política.

"Li he dit al jutge que espero amb resignació una sentència que crec que ja està escrita", ha dit Boya sortint del Tribunal Suprem. Dins la sala l'exdiputada de la CUP ha dit a Llarena que el cas "és una politització de la justícia. El judici real serà a instàncies internacionals".

Mireia Boya ha explicat que ha exposat a Llarena que aquest judici és "teatre, pantomima política". Boya ha remarcat que internacionalment, més d'un país ha reconegut que és un judici polític i que s'estan vulnerant molts drets processals.

Boya només ha respost les preguntes del jutge i ha reafirmat tot el que va dir en la declaració anterior del 14 de febrer. L'exdiputada de la CUP ha volgut remarcar avui que "totes les iniciatives parlamentàries naixien d'un programa electoral que era vigent, que era legal. Naixien també de la voluntat democràtica després de les eleccions del 27 de setembre del 2015 i de la paràlisi política institucional per l'absència de diàleg total i absolut del govern de l'Estat espanyol".

"Davant aquest panorama l'única cosa que podíem fer era continuar endavant obeint el mandat popular", ha conclòs Boya, que ha explicat la seva declaració a la premsa a la porta del Tribunal Suprem. 

"Si vol l'hi canvio per rebel·lió"

L'exdiputada de la CUP ha criticat la imparcialitat del procés judicial: "Les interlocutòries tenen indicis de parcialitat". I ha dit que no reconeix el delicte de desobediència, per la qual cosa Llarena ha intervingut amb un cert to burleta per dir-li si prefereix que li canviïn el delicte i la processi per rebel·lió: "Si vol l'hi canvio per rebel·lió".

[relatedContent]

I és que Boya ha comparat els seus fets amb els de Carme Forcadell, que és a la presó d'Alcalà Meco acusada de rebel·lió. Per l'exdiputada de la CUP no té sentit que ella, que va entrar iniciatives parlamentàries, estigui processada per desobediència i la presidenta del Paralment, que permet el debat polític, ho estigui per rebel·lió.