El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha anunciat que, davant la triple crisi democràtica, sanitària i social que viu el país, l'entitat compartirà el seu posicionament per als pròxims anys en dos grans actes públics. Aquest dissabte "demanarem a les institucions catalanes que afrontin els reptes de país inajornables davant la crisi democràtica, sanitària i social que vivim", ha afirmat.

"Els exigirem que estiguin a l’altura per al futur de les pròximes generacions i, sobretot, per a un present digne per als qui més ho necessiten", ha afegit. Cuixart també ha avançat que, durant el mes de maig, l'entitat exposarà en un segon gran acte "quins són els reptes estratègics d’Òmnium com a principal entitat civicocultural del país".

jordi cuixart efe

Jordi Cuixart el dia que va obtenir el tercer grau, el qual li van retirar al cap de pocs dies / EFE

El president d’Òmnium ho ha explicat en una carta adreçada als més de 185.000 socis de l’entitat, a qui ha recordat que el pròxim juliol s'iniciaran els actes de commemoració dels 60 anys d'història d'Òmnium Cultural: "Una fita que és un èxit col·lectiu de país i que ens genera tanta esperança com responsabilitat".

Aquesta carta arriba en plenes negociacions entre ERC i Junts, unes negociacions que segueixen encallades dos mesos després de les eleccions del 14-F. Fonts de les dues formacions indiquen que encara no hi ha cap acord ni global ni concret. De fet, l'intercanvi de propostes dels dos partits no ha accelerat pas la negociació. ERC espera que JxCat respongui abans de diumenge l'últim document per una entesa que serveixi per investir el seu candidat, Pere Aragonès. De la seva banda, des de Junts asseguren que es mantenen els contactes amb els republicans per un acord "al més aviat possible".

El dia que fa 3 anys i mig que està empresonat per exercir drets fonamentals, el president de l’entitat ha volgut insistir que “presó i exili són dues cares de la mateixa moneda”, i per això “el sobiranisme ha de romandre unit i mobilitzat pel dret a l’autodeterminació, l’amnistia i la República, per no malbaratar el resultat del 14-F i aprofitar les victòries des de tots els fronts de lluita”.

La Diada de Sant Jordi

Amb la vista posada en la Diada de Sant Jordi, Cuixart ha fet una crida d’emergència a les institucions i ha exigit l’entrada en funcionament de manera immediata del salconduit cultural: “Les conseqüències dramàtiques que viu el sector estan afectant de manera irreversible tota una generació de creadors, artistes i pensadors d’arreu dels Països Catalans”. “Consumim cultura, comprem llibres i, sobretot, que mai ningú no ens digui com hem de pensar ni viure”, ha sentenciat.

Ara fa una setmana, Amnistia Interncional va tornar a denunciar la presó de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Aquesta és una de les conclusions de l'informe anual de l'organització pel que fa a l'estat espanyol. Sobre els Jordis, constatava que continuaven empresonats en ser considerats culpables de sedició pels fets de la tardor del 2017. L'organització ha demanat reiteradament la llibertat del president d'Òmnium Cultural i de l'actual secretari general de Junts.

 

Foto principal: El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart / ACN