El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha manifestat que calen nous lideratges dins de l'independentisme, però sense deixar enrere els actuals. "Necessitem nous lideratges, però no vol dir prescindir dels existents", ha indicat Cuixart en una entrevista a TV3.

A més, ha denunciat que hi ha una estratègia per dividir l'independentisme per part de l'Estat, ja que la retirada del tercer grau, el règim de semillibertat, va venir en un moment que va transcendir que el líder d'ERC a la presó, Oriol Junqueras, i el president Carles Puigdemont havien iniciat un diàleg. "La repressió està aconseguint els seus efectes", ha opinat Cuixart.

Lledoners Cuixart tercer grau suspensio Maria ContrerasEl dia que Cuixart torna a entrar a la presó, després que li suspenguin el tercer grau

Crítica als líders polítics independentistes

Cuixart també ha picat el crostó als líders polítics independentistes perquè, des del seu punt de vista, no han estat a l'altura per donar una resposta unitària a la inhabilitació del president Quim Torra. "Han inhabilitat un president de la Generalitat i una setmana ja s’ha amortitzat tot", ha expressat Cuixart.

A més, ha indicat que un altre dels problemes és que en aquests tres anys les formacions polítiques han enviat missatges que la ciutadania ni les entitats han entès. 

Ho tornaria a fer

Durant el judici que el va portar a la presó, Cuixart va manifestar que ho tornarien a fer en referència que tornarien a votar la autodeterminació de Catalunya com en el referèndum de l'1 d'octubre. Un convenciment que ha mostrat també en aquesta entrevista. "Jo no en tenia cap dubte, vaig anar a totes, m’hi vaig a deixar la pell, ho tornaria a fer", ha assenyalat Cuixart.

En aquest sentit, ha exposat que Òmnium Cultural no es presenta a les eleccions, per la qual cosa en cap moment "va anar de farol" durant l'organització del referèndum. Així doncs, l'objectiu de l'entitat és defensar els drets civils i, per tant, la finalitat d'aquella tardor del 2017 era que se celebrés el referèndum i que anés a votar el màxim de gent possible.

Manifestació davant el departament d'Economia

Cuixart està a la presó pel delicte de sedició per la manifestació espontània que es va celebrar davant el departament d'Economia el 20 de setembre del 2017, on va anar una secretària judicial i la Guàrdia Civil per buscar informació sobre la celebració de l'1-O. Aquell dia, Cuixart i el president de l'ANC, Jordi Sànchez, es van pujar sobre un cotxe de la Guàrdia Civil per desconvocar la manifestació.

"Vam fer el que havíem de fer. Posar-nos al capdavant d’una convocatòria que s’havia generat de manera espontània i assumir les conseqüències de la desconvocatòria", ha expressat Cuixart.

Actualment, el govern espanyol valora donar-los l'indult, però Cuixart ja ha manifestat que no el demanarà. A parer seu, l'única resposta per acabar amb la repressió de l'Estat és que decretin l'amnistia de tots els presos polítics  del conflicte català. 

L'entrevista de Cuixart s'emmarca en el programa Quatre Gats, on s'ha realitzat un reportatge sobre els tres anys de presó.  En aquest temps, l'han visitat una multiplicitat de persones, entre elles, l'expresident de la Generalitat, José Montilla. Per Cuixart, Montilla representa la Catalunya real, que és una barreja de persones de diverses procedències.

Per la seva part, Montilla ha remarcat que a Catalunya "falten més persones com en Jordi (Cuixart)" en referència que és ferm als seus ideals.