Filmin ha guanyat l'edició d'enguany del Premi de Comunicació Muriel Casals de la Nit de Santa Llúcia, que entrega Òmnium Cultural. L'entitat ha premiat la plataforma audiovisual pel seu tractament de la llengua catalana "en pla d’igualtat a la resta de llengües" i la seva "potència com a producte audiovisual en el complicat context actual".

Així ho ha considerat el jurat d'aquesta edició, format per Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium, el lingüista Sebastià Serrano, l'editora Núria Iceta, i els periodistes Sara Gonzàlez, Àlex Gutierrez, Odei A.-Etxearte i Albert Sàez. N'han valorat especialment "l'aposta per la qualitat del producte cultural i el bon cinema que ofereix". "És una clara demostració que, si el projecte és bo, es pot fer negoci normalitzat en català", han afirmat.

El guardó es lliurarà dimarts, 14 de desembre, durant la 71a edició de la Festa Òmnium de les Lletres Catalanes-Nit de Santa Llúcia, que se celebrarà al Teatre Nacional de Catalunya (TNC). El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha afirmat en un comunicat "és un orgull reconèixer l'esforç i la professionalitat d'aquesta plataforma per haver decidit no agafar el camí fàcil, pel seu compromís amb el cinema i les produccions independents, i sobretot per defensar la llengua catalana davant d'aquells que la voldrien invisibilitzada".

Més actes de promoció de la llengua 

Òmnium junt amb entitats culturals del País Valencià, les Illes, País Basc i Galícia han convocat els partits polítics amb representació al Congrés a una trobada a Madrid dimecres vinent amb l'objectiu de pressionar perquè la llei de l’audiovisual protegeixi les llengües catalana, basca i gallega.

Junt a l’entitat que presideix Jordi Cuixart convoquen la trobada Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear, Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua, Kontseilua i Mesa Pola Normalización. Han confirmat l’assistència a la trobada representants d’EH Bildu, BNG, Compromís, CUP, En Comú Podem, ERC, Junts, PDeCAT, PNB i Més per Mallorca. Segons ha informat Òmnium a través d'una nota, "les entitats faran arribar a les formacions polítiques les seves reivindicacions i els acords mínims que cal incloure a la nova llei audiovisual".

ERC havia arribat a un acord perquè la nova llei imposi l’obligació d’incloure un 6% de continguts en llengües cooficials. Va ser una condició dels republicans per avalar els pressupostos del govern de Pedro Sánchez. Això no obstant, quan es va conèixer el text de la llei elaborat per l’executiu, es va comprovar que l’acord només afectava les plataformes amb seu a l’Estat espanyol. Davant d’aquesta situació, s’han tornat a reobrir les converses entre els dos partits. Amb els pressupostos ja aprovats al Congrés, ERC ha presentat esmenes parcials al projecte en el tràmit al Senat com a mesura de pressió, però l’executiu espanyol sap que els comptes estan ja aprovats i aquest moviment només pot provocar un petit retard en l’aprovació definitiva.

 

Imatge principal: Una dona mira Filmin des de la seva tauleta / ACN