L'advocat Jaume Alonso-Cuevillas, que coordina la defensa del president de la Generalitat Carles Puigdemont, ha descartat aquest divendres que es presenti un recurs contra la decisió del Tribunal Regional Superior d'Schleswig-Holstein (Alemanya) de posar en llibertat el mandatari català.

En declaracions a Catalunya Ràdio, ha explicat que la decisió és recurrible però hi ha "un requisit, que es diu gravamen, que el Ministeri Fiscal alemany no té "perquè no és querellant sinó que defensa l'emissor de l'euroordre".

"Assumeix un paper de defensa de la legalitat i, segons ens apunten els col·legues alemanys, encara que és formalment recurrible no serà objecte de recurs", ha indicat el lletrat.

Per altra banda, ha dit desconèixer quan pot ser alliberat el president després del pagament de la seva fiança, que "estava tot previst perquè es pogués fer a primera hora del matí" d'aquest mateix divendres.

"Han provat de forçar el tipus penal"

Alonso-Cuevillas ha assegurat que la decisió del tribunal germànic no afecta formalment la causa a Espanya, encara que creu que "queda molt afeblida perquè no tindria cap lògica que a Puigdemont se'l jutgés per un delicte de malversació i a la resta del Govern se li imputés un delicte de rebel·lió".

Que s'investigui per rebel·lió el Govern respon, segons l'advocat, al fet que l'ordenament jurídic espanyol no contempla penalitzar la declaració d'independència no violenta: "Com això no es produeix, ara han provat de forçar el tipus penal buscant un tipus que no s'ha produït, perquè no s'ha produït ni la violència ni l'aixecament" que requereixen.