L'advocat del president Carles Puigdemont, Jaume-Alonso Cuevillas, ha advertit el govern espanyol: "Si van decidir detenir el president a Alemanya pensant que allà seria més fàcil l'extradició, s'equivoquen perquè Alemanya és un país molt garantista". Això és el que ha explicat al programa Preguntes Freqüents de TV3 on ha volgut indicar que aquest dimarts vinent podria ser que la fiscalia germana no digués res ja que serà un dia de festa al país. 

Tot i que és probable que dimarts no hi hagi novetats sobre el cas del president, empresonat a Neumünster, Cuevillas és pessimista: "El més probable, tot i que lluitarem i presentarem al·legacions, és que l'euroordre s'admeti a tràmit".

Un cop la fiscalia alemanya decideixi si s'admet a tràmit la petició del govern espanyol, també haurà de dir si aplica mesures cautelars a Puigdemont, és a dir si el deixa en llibertat o el manté empresonat. L'advocat calcula que aquesta notícia es donarà a conèixer a finals de la setmana vinent.

Cuevillas ha recordat que aquest procés pot durar fins a dos mesos però intueix que en el cas del president català encara s'allargarà més: "S'allargarà perquè presentarem una qüestió constitucional perquè posem en dubte la procedència de l'euroordre". Segons el lletrat, aquesta qüestió es presentarà per com es va practicar la detenció; amb la intervenció dels serveis secrets espanyols i de manera no conforme amb la legalitat alemanya. En la mateixa línia s'ha mostrat en desacord amb la premeditació a l'hora d'escollir "la regió que més els convenia per dur a terme la detenció".

Jaume-Alonso Cuevillas no té cap dubte que es seguia Puigdemont i per això ara vol comprovar si se'l geolocalitzava de manera legal o no. Finalment, ha demanat que no es compari el codi penal espanyola amb l'alemany: "L'alemany té dos tipus de delicte de rebel·lió, el que afecta a l'estat federal i el que afecta als lands. Tot i això no hi ha delicte de rebel·lió si no hi ha violència". En conclusió, l'advocat ha subratllat que el delicte del qual se'ls acusa no té cabuda a cap dels dos codis penals.