El portaveu de CSQP ha sostingut, després de la negativa de la CUP a investir Artur Mas, que cal tornar a fer del referèndum pactat l'eix central del debat nacional a Catalunya. Joan Coscubiela considera que les eleccions generals van demostrar que és possible que el referèndum es debati a Madrid i ha atribuït el "mèrit" a la "perseverància" de CSQP a Catalunya, que "l'ha defensat a les verdes i a les madures".

Coscubiela reivindica així la tasca de CSQP davant els que situen l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, com l'artífex que Pablo Iglesias hagi fet del referèndum a Catalunya la seva línia vermella per pactar.

Podemos va incorporar el referèndum in extremis al seu programa –a una primera versió proposava "debatre les experiències canadenca i escocesa"– després de nombroses pressions d'En Comú Podem i concretament d'Ada Colau, que, sobretot a la presentació de la candidatura i a l'inici de la campanya electoral, va declarar que estarien "vigilants" perquè Podemos "no ens falli" en la seva aposta pel dret a decidir.

De fet, l'aposta que va fer Pablo Iglesias pel dret a decidir durant la campanya de Catalunya Sí que es Pot va ser del tot ambigua, sense especificar quins instruments utilitzaria per fer-lo possible. Va parlar de la necessitat de canalitzar jurídicament un referèndum per mitjà d'una reforma constitucional que mesos abans havia declarat que havia de ser agreujada, ja que havia d'afectar els títols 1 i 2 de la carta magna.

Va ser a finals de novembre quan Podemos va apostar per un "referèndum amb garanties a Catalunya" i el va situar el 2016. Després que les eleccions donessin 12 diputats a la formació encapçalada per Xavier Domènech dels 69 que ha obtingut Podemos, Iglesias ha fet del referèndum la qüestió central per a un pacte de governabilitat amb el PSOE.

Catalunya Sí que es Pot ha dit des del 27S a les seves diferents intervencions al Parlament que si el 2016 no fos possible consultar els catalans, les forces polítiques catalanes haurien d'acordar "manifestacions més enèrgiques" a favor del dret a decidir.

Foto de portada: Coscubiela entrant a la sala de premsa del Parlament (EFE).