CSQP no vol saber res de l'esmena que ha impulsat JxSí per tirar endavant la disposició addicional dels pressupostos sobre les partides per a la celebració del referèndum. El portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, ha deixat clar que el seu grup "no contribuirà" a aprovar una esmena "que digui una cosa i el contrari" en el mateix redactat. "Estem disposats a parlar amb altres grups que defensen el referèndum però des de la claredat i no la confusió", ha assegurat Coscubiela.

JxSí ha tramitat la seva esmena a la disposició addicional després que el Consell de Garanties Estatutàries va considerar inconstitucional el redactat que apareix en el projecte. El text inicial compromet el Govern a habilitar les partides per al "procés refrendari" sobre el futur polític de Catalunya "en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria".

El text de l'esmena de JxSí, plantejada després de converses tant amb la CUP com amb CSQP, garanteix el compromís de dotar pressupostàriament la "convocatòria d'un referèndum sobre el futur polític de Catalunya" que respon a la resolució del darrer debat de política general i “tenint en compte el treball desplegat pel Pacte Nacional pel Referèndum d’acord amb els criteris del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries”.

JxSí pretén amb aquest nou text introduir un canvi en el redactat, després que el Govern va deixar clar que no desoiria la decisió del Consell, però alhora respectar el compromís amb la CUP, que va posar com a condició per donar suport als comptes que figurés aquesta esmena dins del projecte.

No obstant, Coscubiela argumenta que no pot ser que la disposició "digui que respecta el dictamen del CGE i al mateix temps mantingui íntegrament el text declarat antiestatutari pel Consell".

Per aquesta raó, el portaveu de CSQP ha assegurat que el seu grup manté l'esmena que té sobre aquesta disposició per votar en el ple de pressupostos i no la de JxSí. "Ens semblaria especialment greu que el Parlament aprovés un article en la Llei de Pressupostos que no respecta el dictamen del Consell", ha advertit.