Nou moviment de les forces independentistes per aplanar el camí al referèndum. JxSí ha presentat una esmena a la disposició addicional 31 dels pressupostos per donar resposta al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que tombava el compromís del Govern de dotar econòmicament la convocatòria del referèndum. Aquest grup ha tramitat la seva iniciativa després de negociar amb la CUP i amb CSQP que mantenen vives esmenes a aquesta disposició per ser debatudes al ple del Parlament.

Tal com estableix la disposició addicional 31 que va rebre el toc d'atenció del Consell, l'esmena compromet el Govern a "adoptar les mesures necessàries per a garantir la dotació pressupostària suficient per fer front a les necessitats que es derivin de la convocatòria del referèndum sobre el futur polític de Catalunya". Això no obstant, proposa afegir que aquest compromís respon a la resolució del debat de política general que estableix la celebració del referèndum com a molt tard el mes de setembre i que tot plegat es farà en “tenint en compte el treball desplegat pel Pacte Nacional pel Referèndum d’acord amb els criteris del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries”.

El text original del projecte de l'executiu fixa que el Govern “ha d’habilitar les partides per a garantir els recursos necessaris en matèria d’organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria”.

És a dir, que l'esmena canvia la referència al "marc de la legislació vigent", amb el qual els redactors del projecte volien al·ludir tant a la possibilitat d'un referèndum acordat amb l'Estat com a un hipotètic canvi legislatiu.

Tot i que els dictàmens del Consell de Garanties no són vinculants, el Govern havia deixat clar, després de debatre aquest tema dimarts passat, la voluntat que els comptes siguin respectuosos amb l'Estatut. El vicepresident, Oriol Junqueras, va rebre l'encàrrec de tirar endavant la proposta.

No obstant, aquesta intenció va topar en un primer moment amb la resistència de la CUP a tocar el text de la disposició addicional, que havia estat una de les condicions que va exigir la formació anticapitalista per fer costat al projecte pressupostari del Govern.