El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) va rebre un atac informàtic el 16 i 17 de juliol, segons ha informat el departament que dirigeix Diana Morant. Aquest organisme, que penja del ministeri de Ciència i Innovació, ha assegurat que el ciberatac va ser detectat el dia 18 de juliol i "immediatament" es va activar el protocol marcat pel Centre d'Operacions de Ciberseguretat (COCS) i el Centre Criptològic Nacional (CCN). "Aquest atac és semblant al que van patir altres centres d'investigació com l'Institut Max Planck o l'Administració Nacional d'Aeronàutica i de l'Espai dels Estats Units", la NASA, ha afirmat el ministeri.

Així mateix, ha apuntat que, mancant l'informe final de la recerca, "els experts assenyalen que l'origen del ciberatac procedeix de Rússia i indiquen que, fins avui, no s'ha detectat pèrdua o segrest d'informació delicada o confidencial". També ha destacat que les mesures emprades per a controlar i resoldre l'atac han comportat un tall d'accés a la xarxa en diversos centres, seguint l'estricte protocol internacional necessari per a atallar l'incident i garantir que no s'estengui l'atac als centres que no s'han vist directament afectats. Fins avui una mica més d'una quarta part dels centres del CSIC ja disposen de connexió a la xarxa i els pròxims dies es restablirà en tota la xarxa de centres. El CSIC disposa de múltiples mecanismes de seguretat que eviten diàriament més de 260.000 atacs registrats, segons les dades del Ministeri.

Ampliació del centre a Barcelona

L'ajuntament de Barcelona ampliarà el CSIC en una discoteca del passeig Marítim, tal com ha anunciat el consistori aquest dimecres. Ambdues parts han acordat impulsar un projecte d'ampliació dels espais de recerca, concretament del Centre Mediterrani d'Investigacions Marines i Ambientals (CMIMA) en el qual s'engloba l'Institut de Ciències del Mar i la Unitat de Tecnologia Marina. L'objectiu de tot plegat és generar en aquest espai del front marítim nous usos de divulgació científica, així com de connexió entre la ciència i la ciutadania. "Per això, volen que el nou espai vinculat a l’institut d’investigació estatal es caracteritzi pel seu marcat accent d’activitats de transferència de coneixement i de divulgació ciutadana, en especial en temàtiques relacionades amb el medi marí", afegeix el comunicat de l'Ajuntament.

Actualment, el CMIMA s'ubica el número 37-49 del Passeig Marítim. Però el projecte d'ampliació preveu que l'Estat cedeixi al CSIC tres dels locals que s'hi troben just davant, arribant a ocupar una superfície potencial de 4.330 metres quadrats. Així doncs, el projecte es desenvoluparà en dues fases. La primera fase es desplegarà al local situat al Passeig Marítim de la Barceloneta 51, ocupat actualment per Opium i de 2.565 metres quadrats. La voluntat és d'iniciar immediatament l'ús provisional de l'espai mentre avança el projecte i la licitació de les obres. La segona fase s'estendrà als dos locals contigus, Shoko i Carpe Diem, de 690 i 1.075 metres quadrats. Aquests espais també estaran destinats a "incentivar les activitats de cultura científica dels altres instituts del CSIC a Barcelona, la seva àrea metropolitana i Catalunya amb la finalitat de fomentar el coneixement científic de la ciutadania".