Tant Ciutadans com el PP han reaccionat rebutjant el tercer grau als presos polítics, que ha estat concedit aquest dijous per part de l’equip del Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, òrgan depenent de la Conselleria de Justícia.

El candidat del partit taronja al 14-F, Carlos Carrizosa, ha carregat contra la decisió i la qualificada  d'"una vergonya que busca de nou erosionar al poder judicial i a la democràcia". El líder unionista creu que, amb aquesta decisió, el Govern "desafia a jutges i fiscals". "Quina sorpresa, al carrer per a l'inici de la campanya", ha dit, amb ironia, hores abans del tret de sortida a la cursa per al 14-F.

Més moderat s'ha mostrat el president del PP de Catalunya, Alejandro Fernández, qui ha assegurat que "respecta" i "acata" la decisió del Departament de Justícia de ratificar el tercer grau penitenciari als presos independentistes al marge de la seva "opinió personal" sobre la qüestió. En aquest sentit, Fernández ha recordat que ja hi ha "precedents" en els que el Tribunal Suprem ha "corregit" decisions com aquesta perquè "no es complia la legalitat".

Precisament, el passat 4 de desembre, el Tribunal Suprem ja va anul·lar el tercer grau concedit l'any passat als nou presos polítics per l'1-O en considerar-lo "prematur". En aquell moment, el Suprem ja va apuntar que calia que transcorregués més temps per avaluar l'evolució dels presos i el tractament penitenciari.

Albiach demana la "llibertat definitiva"

Per la seva banda, la líder dels comuns, Jéssica Albiah, ha celebrat la notícia però ha reiterat que "la bona notícia arribarà amb la seva llibertat definitiva". "De moment, me n'alegro per ells i les seves famílies. Ens veiem durant la campanya! Una abraçada a tots!", ha afegit.

Qui per ara no s'ha pronunciat, a les 13h, és el PSC. Ni el seu candidat a la presidència, l'exministre Salvador Illa, ni cap altre membre de la candidatura ha dit res al respecte. En els últims temps, els socialistes s'han caracteritzat per mostrar-se molt prudents amb les qüestions penitenciàries dels presos.