Si hi ha un partit expert en la judicialització de la política, aquest és Ciutadans. Ara, els taronges volen exportar el concepte de Catalunya a Espanya i amenacen amb portar als tribunals la taula de negociació entre els governs català i espanyol que es constituirà oficialment la setmana que ve. Així ho ha avançat el secretari general de Cs al Congrés, José María Espejo Saavedra. 

Segons ha explicat qui fou vicepresident del Parlament durant la legislatura de la DUI, cal estudiar si aquest espai de diàleg entre la Generalitat i l'Estat "vulnera la llei". Els d'Arrimadas apunten que no compta amb el "suport legal" necessari i que el fòrum adequat i regulat és la comissió bilateral. 

Des del punt de vista de Cs, "és políticament una aberració que un govern d'Espanya es reuneixi en termes d'igualtat amb un govern autonòmic, sense cap suport legal i fora de les institucions que hi ha en la normativa per plantejar un diàleg". Espejo ha anat més enllà, acusant Sánchez d'estar "agenollat i fent reverències" a un "delinqüent", que és com qualifiquen al president Torra. 

Un dels aspectes que vol controlar Cs és "qui paga les despeses" que generi l'activació de la taula de negociació.