Després d'un any sense casa, Ciutadans ha inaugurat aquest dijous la seva nova seu a Barcelona, que és també la principal de la formació a Catalunya. L'espai, ubicat a la ronda Sant Pau, número 69, es troba al límit del barri de Sant Antoni i a tocar del Raval. Es tracta, doncs, d'un canvi notable respecte de la ubicació anterior, quan la seu estava ubicada a la zona alta del carrer Balmes, en ple districte de Sarrià-Sant Gervasi. Segons el mateix líder taronja, Carlos Carrizosa, el trasllat no inquieta al partit, que de fet celebra trobar-se ara "a peu de carrer, en un barri popular molt transitat i amb les portes obertes a la ciutadania".

Però el cert és que, si ens fixem en els resultats de les darreres eleccions municipals, la ubicació deixa els liberals com un peix dins el rostoll. A Sarrià-Sant Gervasi, els de Manuel Valls van ser la primera formació amb un 25% dels vots i a certa distància dels seus rivals. En canvi, a Sant Antoni és Esquerra Republicana qui va imposar-se, seguida a poca distància per Barcelona en Comú, i deixant Ciutadans en cinquena posició, per sota del 10% de vots. I al Raval, on Ada Colau va imposar-se amb facilitat, els taronges també van quedar lluny amb l'11,7% en quarta posició. Hi ha, doncs, molts deures per fer si volen agradar als veïns

Sigui com sigui, i malgrat el context en què es troben els d'Inés Arrimadas en termes generals a Espanya, Carlos Carrizosa garanteix que la sucursal catalana es troba en bones condicions. "L'estat del partit a Catalunya és bo", ha dit en la primera roda de premsa des de la nova seu, malgrat el fracàs estrepitós dels darrers comicis. "Tenim una militància sòlida que fa molts anys que no pateix grans variacions. Les persones que abandonen el partit i que de tant en tant salten a les notícies no s'estan produint aquí". A més, també ha mostrat optimisme pel que fa a la situació econòmica de la formació. "Els comptes són bons. Aquí hem obert una seu que no li falta res per desenvolupar la nostra política els pròxims anys. Tenim molta tresoreria i zero endeutaments amb els bancs, per la qual cosa tenim diners al compte bancari".

Cs nova seu / EFE
Carlos Carrizosa, Anna Grau, Nacho Martín Blanco i Luz Guilarte a la nova seu de Ciutadans / Foto: EFE

"Què és Cs?"

El nou espai taronja a Barcelona ha trigat a poder obrir-se. De fet, fa prop d'un any que Ciutadans s'havia quedat sense casa després d'haver tancat la seva seu al carrer Balmes el setembre de l'any passat. Fins ara, els principals càrrecs del partit s'havien vist obligats a utilitzar altres espais del territori (malgrat que ara aquests podrien tancar) mentre que les obres i els problemes burocràtics endarrerien la inauguració.

El nou espai és més gran que l'anterior, d'uns 300 metres quadrats, i el preu del lloguer també és més baix, destaquen. A més, compta amb diverses sales per fer-hi reunions, rodes de premsa i actes de partit. En el llarguíssim passadís que acompanya fins al fons, la formació hi ha col·locat nombrosos quadres amb imatges dels líders polítics, entre els quals hi apareix l'ara ja expresident de Ciutadans Albert Rivera. La seu també dona a l'interior d'illa, on hi ha un petit parc i una biblioteca municipal. A aquesta hora del matí, i a tall d'anècdota, un petit grup d'adolescents que passen aquí l'estona del pati mira la porta de la nova seu, acabada d'inaugurar. Una d'elles pregunta a les seves amigues: "Què és Cs?".