Ciutadans està estudiant com impugnar les resolucions sobre la monarquia espanyola que els grups independentistes van aprovar la setmana passada al Parlament i algunes de les quals no s'han publicat oficialment, perquè les considera "clarament il·legals i inconstitucionals".

El Parlament ha publicat aquest dilluns al seu butlletí oficial les resolucions aprovades divendres passat al ple sobre la monarquia, suprimint els punts controvertits que els lletrats havien advertit que no es publicarien perquè contravenien les advertències del Tribunal Constitucional (TC).

En un vídeo difós a través de les xarxes socials, el líder de Cs a la cambra catalana, Carlos Carrizosa, assegura que la no publicació de fragments com el que denuncia la "monarquia delinqüent" és una prova que es tracta d'un text il·legal. Per això, Cs estudiarà com portar als tribunals els punts que puguin xocar amb la Constitució, encara que no s'hagin publicat oficialment.

En el seu vídeo, el líder de l'oposició demana al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que faci el mateix i que consulti amb els serveis jurídics com impugnar les resolucions, que constitueixen un "atac sense precedents d'un parlament autonòmic" contra la monarquia.

Abans de les votacions, Cs, PSC i PP van demanar reconsiderar l'admissió a tràmit de diversos punts de les propostes de resolució dels partits independentistes, per considerar que donaven efectivitat jurídica a iniciatives prèviament anul·lades pel TC, però la Mesa del Parlament va rebutjar la petició.

Va ser llavors quan, a porta tancada, els lletrats de la cambra van fer constar que aquells punts que puguin xocar amb anteriors advertències del TC no es publicarien al Butlletí Oficial de Parlament, tal com finalment ha passat.