Un altre matí que Ciutadans passa per els tribunals. Fa només 9 dies la formació taronja va fer venir Inés Arrimadas per portar el 25% del castellà a les aules als tribunals, i aquest divendres han decidit allargar l'atac ampliant aquesta denuncia. Així, els taronges han ampliat la seva denúncia presentada davant la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, la secretària general del Departament d'Educació, Patrícia Gomà i Pons, i altres responsables del departament per "dictar noves instruccions per incomplir la sentència que obliga a rebre un 25% de castellà a les aules". El president de Cs a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha assegurat que el Govern ha enviat instruccions als centres per a prohibir-los expressament complir la llei.

L'ampliació de la denúncia presentada per Cs argumenta que les autoritats públiques han de complir amb la legalitat vigent "en adoptar actes i resolucions administratives". El text apunta que la Generalitat podria estar cometent un "possible delicte de prevaricació continuat al no complir amb els drets dels ciutadans a rebre ensenyament en castellà en tots els centres educatius sostinguts amb fons públics". "Garantir el 25% de l'ensenyament en castellà en l'educació és una qüestió indiscutible en el nostre ordenament jurídic", conclou.

“La Generalitat ha fet un pas més en la seva desobediència anunciada al enviar instruccions als centres per a prohibir-los expressament complir la llei i fins i tot a donar resposta a les famílies i entitats que els demanen comptes de l'aplicació de la sentència”, ha carregat Carrizosa, i ha afegit que “la fatxenderia de Gonzàlez-Cambray ha arribat massa lluny i posa en la línia de foc a tots els centres escolars de Catalunya”. Ciutadans, que fa de la llengua un camp de batalla, ara s'ha mostrat defensor de la pau: "No volem més guerra de llengües a les aules ni al carrer ni estem disposats a perdre un sol dia més, ni diguem un curs sencer, per a restaurar les llibertats lingüístiques de tots”, ha apuntat Carrizosa, que ha titllat el pacte recentment aprovat entre PSC, ERC, Junts i comuns al Parlament "d'engany", perquè considera que malgrat reconèixer que el castellà és curricular, no s'està donant a les escoles aquesta indicació. 

Fa només uns dies la mateixa Anna Grau va fer unes polèmiques declaracions contra entitats defensores de la llengua, carregant en concret contra Plataforma per la Llengua, a qui va insultar dient que actuen com "matons del monolingüisme i caníbals del consens" i a qui va exigir que es dissolguin "i entreguin les armes". En altres ocasions, Carrizosa ha comparat el conflicte de l'escola de Canet amb terrorisme d'ETA o amb la discriminació que patia l'activista afroamericana Rosa Parks.