Els grans castells s'han tornat a veure aquest diumenge en la Diada de Santa Úrsula que tanca la temporada a la plaça del Blat de Valls (Alt Camp), el quilòmetre zero del món casteller. La jornada s'ha inaugurat amb el cant dels Segadors, crits a favor de la independència i el desplegament d'una estelada gegant. La Joves Xiquets de Valls ha tornat a demostrar el seu bon estat de forma, després de quedar segons en el Concurs de Castells de Tarragona, obrint la jornada amb un controlat 4 de 9 net. La Vella ha agafat força amb el 4 de 9 amb folre i agulla, per descarregar un 2 de 8 net en segona ronda, que no ha pogut carregar la Joves. Les caigudes han marcat l'última ronda amb la caiguda del 5 de 9 amb folre dels vermells i la caiguda del 3 de 9 dels rosats. La Vella ha acabat amb un 3 de 9 amb folre i les colles s'han acomiadat amb pilars de cinc.

Diada de Santa Úrsula a Valls

La jornada ha començat amb una estelada passejada per sobre els caps a la plaça del Blat mentre s'ha tocat i s'ha cantat els Segadors. També han tornat els crits per la independència davant de les autoritats, al balcó de l'Ajuntament, entre els quals hi havia la consellera de cultura, Natàlia Garriga, i el secretari general de Junts, Jordi Turull. La il·lustradora Pilarín Bayés ha presidit la jornada de Santa Úrsula i ha estat l'encarregada de fer el sorteig de l'ordre d'actuació. La Diada de Santa Úrsula ha començat amb una gran primera ronda. La Joves ha iniciat el pols amb autoritat tornant a descarregar el 4 de 9 sense folre, després de desmuntar un primer peu. Ja el van aconseguir al Concurs de Castells de Tarragona i és l'única colla que ha aconseguit corona i descarregar aquest castell aquesta temporada. La Vella ha respost amb el seu primer 4 de 9 amb folre i agulla coronat i descarregat d'enguany. La fita ha estat una injecció de moral davant del bon moment dels diables vermells. El castell també s'ha fet després d'un peu desmuntat, però els rosats han pogut aixecar una construcció inèdita a plaça aquesta temporada.

diada santa ursula valls plaça blat casetlls castellers acn
Diada castellera de Santa Úrsula a Valls / ACN

La 'bèstia indomable' ha protagonitzat la segona ronda, que s'ha iniciat amb l'intent del 2 de 8 net de la Jove que ha caigut quan la canalla desmuntava, un espectacular castell de gamma extra que ha aixecat i descarregat la Vella, amb control i bona execució. L'emoció i els crits s'han desfermat entre els rosats, que no s'han estalviat càntics i crits d'ànim. Abans, en el segon intent, els de camisa vermella han optat pel 3 de 9 amb folre que han descarregat per vuitena vegada aquesta temporada. La Vella ha mirat de tancar la temporada carregant i descarregant un dels castells de gamma extra, el 5 de 9 amb folre, "la súper catedral" que van . Han desmuntat un primer peu, però tot i que s'ha posat a ploure en l'intent definitiu els de la diables vermells que l'han carregat amb la canalla fent una passada molt ràpida, però que s'ha ensorrat amb males circumstàncies perquè la pinya s'ha obert. La diada ha quedat aturada a la plaça del Blat mentre els equips mèdics feien la valoració dels ferits amb totes les lliteres ocupades. Els de la camisa rosada han esperat el seu torn, que s'ha reprès una hora més tard, a les quatre de la tarda.