"El virus no entén de colors, partits, ideologies ni de territoris". Així ho afirmava el president Pedro Sánchez en la seva compareixença per decretar l'estat d'alerta a Espanya pel coronavirus, i després que el president del Govern català, Quim Torra, demanés el confinament de Catalunya. Menys de 48 hores més tard, però, el govern espanyol ha hagut de rectificar.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande Marlaska, ha anunciat aquest dilluns a la tarda el tancament de fronteres terrestres de l'Estat. La mesura, de moment, no afecta les fronteres aèries i marítimes, tot i que no es descarta. L'anunci de Marlaska arriba després que la Comissió Europea hagi proposat unes hores abans tancar les fronteres exteriors de la UE durant 30 dies.

El canvi de criteri del govern espanyol li ha comportat ja nombroses crítiques a través de les xarxes socials. Entre els que han volgut retreure'ls l'actitud, l'economista Xavier Sala-i-Martín, els exdiputats Antonio Baños o Gerard Gómez del Moral o l'escriptor Marius Serra, entre molt d'altres.