Des d'aquesta mitjanit i mentre duri l'estat d'alarma pel coronavirus, Espanya restableix el control a les seves fronteres terrestres amb França i Portugal. Només podran entrar ciutadans espanyols i residents a Espanya, treballadors transfronterers, transport de mercaderies i poques excepcions més. Així ho ha anunciat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en una roda de premsa des de La Moncloa. La mesura no afecta les fronteres aèries i marítimes, tot i que no es descarta. Aquesta decisió se suma a la proposta de la Comissió Europea aquest dilluns, que ha reclamat tancar les seves fronteres exteriors durant un mes.

El ministre de l’Interior ha anunciat la mesura, que només afectarà les fronteres terrestres, després de participar per videoconferència en un Consell Europeu conjunt de ministres de l’Interior i Sanitat de la UE. Marlaska ha defensat que el restabliment dels controls fronterers “és una iniciativa necessària, raonable i proporcional”. Pel que fa a les fronteres aèries i marítimes, no l’ha descartat més endavant. “Es poden considerar totes les possibilitats”, ha justificat. Afecta França i Portugal, països de la Unió Europea, però no a Andorra i Regne Unit (Gibraltar)

 

En aquest tancament de fronteres hi ha unes poques excepcions en l'entrada a Espanya: els ciutadans espanyols, els estrangers residents a l’estat espanyol, els treballadors transfronterers, el personal diplomàtic o d’organitzacions internacionals amb seu a Espanya i persones que hi hagin d’entrar per raons de força major. Tampoc no tindrà cap afectació sobre el transport de mercaderies, per evitar situacions de desabastiment. S'està estudiant que l’Exèrcit pugui participar en el control de les fronteres terrestres en coordinació amb les forces policials de l’Estat i les policies autonòmiques.

“Tots els ciutadans espanyols i els ciutadans europeus poden sentir-se protegits per les actuacions del conjunt de les administracions”, ha defensat Fernando Grande-Marlaska en la seva roda de premsa. “Estem units per lluitar contra aquesta crisi de salut pública”, ha afegit. El principal propòsit d’aquestes mesures és “doblegar la corba de persones infectades”, ha conclòs.

Tall aeri i ferroviari amb Portugal

En el cas de la frontera entre l'estat espanyol i Portugal, els dos països també han acordat suspendre la connexió aèria i ferroviària. La decisió, però, s'ha conegut per les autoritats portugueses, de manera simultània a la roda de premsa de Marlaska, que no hi ha fet cap referència. Aquest tall començarà també a partir de mitjanit. Els vols entre Espanya i Itàlia també estan suspesos des de la setmana passada.

Fronteres europees

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha proposat aquest dilluns tancar les fronteres exteriors de la UE pel coronavirus durant 30 dies amb algunes excepcions. La proposta és restringir els viatges a la Unió Europea durant aquests 30 dies, amb opció d'allargar el termini. Algunes de les excepcions a qui no afectaria aquest tancament serien residents a la UE i familiars, cos diplomàtic, personal imprescindible per a la contenció del coronavirus, transports i personal de duanes. A més, es donaria un accés preferent per als aliments i el material mèdic.

 

Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, l'estat espanyol i el món