La cimera hispano-francesa tindrà resposta. El president espanyol, Pedro Sánchez va anunciar fa ara una setmana que Barcelona albergaria la trobada amb el seu homòleg gal, Emmanuel Macron, el pròxim 19 de gener. Serà només el segon cop que Catalunya albergarà aquesta reunió d'alt nivell des que va començar a celebrar-se l'any 1987. Però la cita no ha estat ben rebuda per sectors de la part catalana. De fet, el president a l'exili, Carles Puigdemont, ja ha fet una crida a la mobilització per mostrar el rebuig que generen els actors. "Han treballat per desmobilitzar i trencar la unitat, que han estat dues grans eines per defensar Catalunya davant d’un Estat que ens discrimina i ens perjudica pel fet de ser catalans", ha llançat, en una piulada a Twitter. "El dia 19, unim-nos i mobilitzem-nos per defensar el país davant d'uns il·lusos enterradors".

Puigdemont no ha estat l'únic a apel·lar la ciutadania de Catalunya a respondre contra la cimera amb una gran manifestació. El cap de l'oficina del president, Josep Lluís Alay, ja va expressar-se en una línia similar dimarts passat, quan va proposar "una resposta catalana contundent al carrer". "Aquesta enèsima versió del Tractat del Pirineus que Espanya i França preparen signar a Barcelona el 19 de gener hauria de tenir una resposta catalana", va advertir, també a través de les xarxes socials, per acabar sentenciant: "Prou humiliacions".

La Moncloa ignora la Generalitat

La trobada anual entre els dos líders europeus arriba després que el passat 9 de desembre, Sánchez, en el marc de la cimera euromediterrània d'Alacant en la qual va participar amb Macron, va anunciar que la propera cita hispano-francesa seria a mitjans de gener en un indret de l'Estat, per acabar seleccionant Barcelona. Els presidents estaran acompanyats per diversos dels seus ministres.

Però, malgrat la cita de primer nivell que ha concertat el cap de l'executiu central, no hi ha hagut encara confirmació oficial per part de La Moncloa sobre si hi haurà salutació a ambdues delegacions per part del president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, tràmit habitual en aquesta mena de cimeres. De fet, aquesta mateixa setmana, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va assegurar que no està prevista cap reunió entre Sánchez i Aragonès aprofitant la reunió que el president del Govern espanyol mantindrà amb Macron. A més, va explicar que no té "cap detall de rellevància" sobre la cimera. "No hi ha res a aportar a hores d'ara per part d'aquest Govern", va sentenciar. El cert és que La Moncloa ha decidit ignorar per complet la seva presència a Catalunya, només uns dies després d'enterrar la taula de diàleg que s'havia pactat per a finals d'any.