El pròxim 19 de gener Barcelona acollirà una trobada bilateral entre l'Estat espanyol i França. En aquest escenari, els dos governs signaran un acord d'amistat del màxim rang entre els dos estats. La trobada concentrarà a pesos pesants del govern francès, això inclou des del president, Emmanuel Macron, i la primera ministra, Elisabeth Borne, fins a bona part dels ministres de l'Elisi. S'espera una delegació similar per part de la Moncloa. Aquesta cimera hispanofrancesa arriba poc després que la darrera trobada entre Macron i el president espanyol, Pedro Sánchez, es veiés truncada el passat mes de desembre. 

S'espera que el tractat d'Amistat i Cooperació Reforçada entre els dos països situï les relacions entre Espanya i França al mateix nivell que les que aquest darrer té amb Alemanya o Itàlia. La darrera tronada bilateral entre els dos estats va tenir lloc en territori francès i, en aquesta ocasió, la ciutat escollida ha estat Barcelona. 

Espanya i França, la trobada fallida

El passat 9 de desembre, va tenir lloc a Alacant la cimera del projecte H2Med, on Espanya, França i Portugal van anunciar la creació del  primer "gran corredor d'hidrogen de la Unió Europea", el qual tindrà un cost total d'uns 2.850 milions d'euros. En aquesta trobada, s'esperava que Macron i Sànchez es poguessin trobar de forma bilateral, però finalment no va ser possible. Malgrat tot, aquest ha estat un altre dels projectes que han apropat als dos presidents els darrers mesos. 

En aquell moment, s'esperava que la trobada Sánchez i Macron tractessin temes d'interès mutu. En concret, segons havien precisat des de l'Elisi, repassarien les relacions bilaterals i discutir sobre alguns projectes energètics de cara al 2023. No es descarta que aquests temes es posin sobre la taula el pròxim 19 de gener. De fet, el mateix 9 de desembre, la Moncloa ja va fer passes per apropar posicions en l'estratègia energètica francesa per aquest any. Concretament, el govern espanyol va obrir la porta a què el corredor H2MED inclogui l'hidrogen produït amb nuclear, com vol França.

La crisi energètica ha estat la gran protagonista de les relacions entre França i Espanya els darrers mesos. Tanmateix, no ha estat l'únic àmbit tractat pels dos Estats, que volen apropar posicions amb aquest nou acord d'Amistat i Cooperació Reforçada. 

 

Imatge principal: Pedro Sánchez, president espanyol, saluda a Emmanuel Macron, president francès, en la darrera cimera de l'OTAN / Efe