TranCsparencia, un dels corrents crítics de Ciutadans, ha exigit a la direcció del partit que anul·li tot el procés de primàries, els dies 26 i 27 de gener, per a l'elecció del nou comitè executiu, en entendre que s'ha produït una vulneració "flagrant" dels Estatuts.

Una vulneració, ha explicat en una roda de premsa el portaveu d'aquest grup, Diego Gutiérrez, que es produeix en aprovar el consell general del 19 de novembre una modificació dels Estatuts sense la majoria absoluta exigida perquè tots els afiliats poguessin votar en primàries a la pròxima direcció.

D'acord amb les actes d'aquesta reunió facilitades a EFE, 30 membres del consell van donar suport a modificar els Estatuts perquè tota la militància pogués votar a les primàries, que se celebraran els dies 26 i 27 de gener, mentre que va haver 13 vots en contra, els quals defensaven que els compromissaris fossin els que elegissin a la direcció.

Per poder canviar els Estatuts, d'acord amb aquests, es requereix d'una majoria absoluta, és a dir d'un mínim de 33 vots, ja que el consell general està integrat per almenys 65 membres (60 vocals elegits per l'Assemblea General més el president de C's, el secretari general i altres tres membres més del Comitè Executiu).

Per tant, com aquest canvi estatutari es va aprovar només amb 30 vots favorables, ha insistit Gutiérrez, la direcció ha contravingut les normes internes, cosa per a la que TRanCsparencia no descarta acudir als tribunals si no tira marxa enrere.

I a més, si no desisteixen, demanaran als més de 30.000 afiliats al partit que s'abstinguin a les primàries per "no ajustar-se a la legalitat" i evitarien que sortís d'aquí el nou equip que, llevat de sorpreses, tornarà a liderar Albert Rivera, ja que no sembla que tingui cap adversari.

Han carregat també contra la direcció per mantenir el vot telemàtic a les primàries que, segons la seva opinió, no garanteix "un militant un vot".

I no ho fa perquè, ha assegurat, l'empresa que se'n va a encarregar del procés no té "la mínima" estructura per emprendre un procediment d'aquestes característiques, ja que en el Registre Mercantil "amb prou feines" consta que tingui activitat empresarial.

A més, com ha fet abans l'eurodiputada Carolina Punset, Gutiérrez ha denunciat l'alteració de les candidatures dels compromissaris, el termini d'inscripció de les quals va finalitzar ahir, establint un ordre que ha situat en "primera posició" als delegats recolzats per la direcció.

TranCsparencia, que diuen ser més de quatre-cents dins de Ciutadans, defensaran a l'assemblea una "urgent" regeneració interna, encara que no s'han plantejat presentar un candidat alternatiu per disputar el lideratge a Albert Rivera.