Yves-François Blanchet és un polític canadenc líder del Bloc Québécois que no va voler deixar passar l'oportunitat d'enviar un missatge de suport als catalans el dia que es complien 3 anys de la celebració del referèndum de l'1 d'octubre

En un discurs al Parlament del Canadà, Blanchet va recordar l'efemèride de l'1 d'octubre i va apuntar que el referèndum estava organitzat per "un govern legítim". De la mateixa manera, subratlla que el govern espanyol "es va cobrir de vergonya".

El dirigent polític envia un missatge de suport als presidents Quim Torra i Carles Puigdemont i acaba el seu discurs a la Cambra amb un "Visca Catalunya Lliure". 

Més tard, Blanchet es va reafirmar amb un missatge al seu compte de Twitter on indica: "Unes paraules d'amistat a Catalunya de part del Bloc Québécois, els vostres germans i germanes de lluita pel dret a l'autodeterminació. Les meves salutacions i el meu suport personal per a Carles Puigdemont i Quim Torra, presidents respectivament exiliat i destituït per Espanya".

En una altra piulada, Blanchet, que al seu perfil de Twitter hi té un llaç groc en solidaritat amb els presos polítics, ha compartit una imatge de la seva mascareta amb un pin amb la bandera del Quebec i la Senyera

Tot just fa un any, Yves-François Blanchet es va reunir a Waterloo amb el president Puigdemont per plantejar formar una aliança entre Catalunya i el Quebec que també inclogui altres nacions no-sobiranes, segons va informar Ràdio Canadà.

Segons l'emissora, es tractaria d'una "col·laboració sostinguda" a nivell internacional, i podria incloure Catalunya, el Quebec, Escòcia, el Kurdistan, i potser els iugurs i el Tibet.