Vox està patint una crisi a Múrcia: la formació s'ha partit i ha deixat de tenir grup municipal a l'Ajuntament de Cartagena, segons ha informat la cadena SER. El partit havia certificat l'expulsió del seu fins ara portaveu, Gonzalo Abad, la qual cosa ha propiciat que la Junta de Portaveus hagi acordat dur al Ple d'avui la reestructuració de la corporació a la localitat.

 Abad estava sotmès a un expedient d'expulsió des de la tardor, després d'haver-se negat a deixar el càrrec de portaveu.

D'aquesta manera, l'edil, que no pretén renunciar a la seva acta, passarà a ser regidor no adscrit, una situació similar a la que va ocórrer fa gairebé dos anys amb tota la bancada socialista, encapçalada per l'alcaldessa, Ana Belén Castejón. 

D'altra banda, l'altra regidora que tenia Vox a Cartagena, i que sí que vol continuar com a militant del partit, Pilar García, es queda sola i no arriba al mínim per tenir un grup municipal propi, per tant, passarà a encapçalar el Grup Mixt i serà l'única integrant.

L'Ajuntament de Cartagena segueix comptant amb els grups municipals de Movimiento Ciudadano de Cartagena, PP, Ciutadans i Unidas Podemos IU Verdes, a banda dels set regidors no adscrits (els sis exsocialistes i Gonzalo Abad) i el nou Grup Mixt.

Proposta del PSC per aïllar Vox al Parlament "quan sigui possible"

A Catalunya, durant tota la segona meitat de la campanya electoral, el PSC va ser la diana de les crítiques dels partits independentistes, que es malfiaven del seu candidat i l'acusaven d'estar disposat a acceptar els vots de Vox per arribar a la presidència de la Generalitat. Els números, un cop passats per les urnes, no li surten a Salvador Illa ni comptant amb l'extrema dreta. I tanmateix, té la intenció de presentar-se a la investidura. Els socialistes van moure fitxa aquest dimecres enviant a la resta de forces polítiques una proposta de cordó sanitari que incorpora una excepció: "sempre que sigui possible".

El document planteja una estratègia compartida per "barrar el pas a l'extrema dreta a les posicions institucionals del Parlament". Es fixa en múltiples escenaris, ara bé, no diu res sobre una votació d'investidura. De fet, l'única manera que tindria Illa de no acceptar el suport de Vox seria no presentar-se a la investidura. 

Així, per exemple, la iniciativa exposa la necessitat que la resta de grups parlamentaris coordinin el vot per evitar que un diputat de Vox, que és la quarta força política del Parlament, pugui entrar a la Mesa o a la presidència d'altres espais com poden ser les comissions parlamentàries. 

 

Imatge principal, Gonzalo Abad / Ajuntament de Cartagena