Arriba el primer aniversari d'una de les jornades que van marcar la tardor de l'any passat i els mesos posteriors: el 20 de setembre. Aquell dimecres ben d'hora al matí, la Guàrdia Civil va dur a terme una quarentena d'escorcolls, entrant a cinc conselleries del Govern català a més de nombrosos edificis d'organismes públics, la seu de la CUP i domicilis particulars. En el marc d'aquesta operació, que tenia com a objectiu impedir la celebració del referèndum de l'1-O, es van detenir 14 alts càrrecs de la Generalitat.

Al llarg de la jornada, milers de persones van anar concentrant-se espontàniament davant de les portes de la seu del Departament d'Economia, on hi havia agents de la Guàrdia Civil duent a terme l'escorcoll. Al vespre, la concentració per protestar per l'acció judicial havia crescut tant que ocupava la Gran Via i els carrers més propers.

Ara, un any després, l'independentisme vol commemorar aquella jornada i ho farà amb concentracions a diversos punts significatius de Barcelona. Les convocatòries comencen al matí i està previst que algunes, especialment la de davant d'Economia, s'allargui fins entrada la nit.

Tot el dia | Davant de la seu d'Economia

L'espai que acollirà concentracions durant tot el dia és la seu del Departament d'Economia, a l'encreuament de Rambla Catalunya amb Gran Via. Des de les 10:30 fins les 20:30, l'Assemblea per a la Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC) habilitarà un espai on tothom que vulgui podrà deixar escrits "els seus pensaments" sobre aquella jornada. 

La concentració principal del dia i, per tant, la que s'espera que sigui més multitudinària, és la convocada per l'ANC i Òmnium a les 19:30 també davant de la seu d'Economia. Aquesta comptarà amb un escenari a l'alçada de Gran Via des d'on tindran lloc diversos parlaments i actuacions. A aquest acte, hi assistirà el president del Parlament, Roger Torrent, el del Govern, Quim Torra, i els consellers. 

Amb el lema "Hi vam ser i hi tornarem a ser!", es vol reivindicar el dret a la llibertat d'expressió i manifestació cívica i democràtica. Precisament per la concentració de ciutadans davant d'aquest departament l'any passat, el llavors president de l'ANC, Jordi Sànchez, i l'encara líder d'Òmnium, Jordi Cuixart, són en presó preventiva acusats de ser responsables d'obstaculitzar l'actuació judicial.

Tot el dia | Seu de la CUP

La CUP obrirà les portes de la seva seu durant tota la jornada, un any després del setge policial que es va muntar al seu exterior. Se celebraran activitats des de les 12 del migdia fins a les 7 de la tarda, quan es traslladaran a la concentració d'Economia.  

A les 12, s'ha convocat una roda de premsa seguida d'un vermut veïnal. A les 4 de la tarda, es projectarà el documental sobre el 20-S, i a les 5, hi haurà actuacions musicals. Els actes acabaran amb una taula rodona a les 17:30 amb la participació de David Fernàndez, Mireia Montesinos, Marcel Mauri, Jaume Asens, Carme Sans i Mireia Vehí.

11:15 | Via Laietana  

Les ADIC també es concentraran a les 11:15 davant de la seu de la Conselleria d'Exteriors, a la Via Laietana. Des d'allà, es farà una cadena humana d'uns dos-cents metres fins al Departament de Polítiques Digitals. A la marxa, hi assistirà el regidor de Sant Joan de Vilatorrada Jordi Pesarrodona, conegut per haver posat al costat d'un Guàrdia Civil amb un nas vermell durant els escorcolls del 20-S.

11:30 | Departament de Treball i Família

Els treballadors del Departament de Treball i Família, on va ser consellera Dolors Bassa, organitzen un acte simbòlic en honor seu. Animen a la ciutadania a portar flors a la conselleria, tal com va fer la consellera el 20-S deixant un clavell sobre un cotxe de la Guàrdia Civil. La convocatòria és a les 11:30 al Passeig del Taulat, 266-270.

12:00 | Diversos departaments i organismes de la Generalitat

A mig matí, hi haurà concentracions de treballadors públics davant de les seus de diversos departaments i organismes. Algunes de les convocatòries són al Departament d'Ensenyament, a l'Agència de l'Habitatge, a l'Agència Catalana del Consum o al CTTI (Hospitalet de Llobregat).

12:00 | Delegació de la Generalitat a Girona

Els treballadors de la Delegació de la Generalitat a Girona llegiran un manifest a les 12 a la seu del Govern a la ciutat. A continuació, es farà una cassolada i es cantarà 'Els Segadors'.

19:00 | Marxa de la seu de la CUP a Economia

Per la seva banda, els CDR han organitzat una marxa des de la seu de la CUP fins a la Conselleria d'Economia. El recorregut començarà a les 7 de la tarda amb la intenció d'acabar sumant-se a la concentració principal organitzada per l'ANC i Òmnium amb la presència del Govern.

20:00 | Plaça de l'1-O de Girona

L'últim acte de jornada serà a Girona, pensat per a tota aquella gent que no pugui desplaçar-se a la concentració de Barcelona. Criden a anar a la plaça de l'U d'octubre on hi haurà parlaments i l'actuació del grup Mazoni. La convocatòria és "per la República i contra la repressió".