La Comunitat de Madrid, a la desesperada per salvar la creu del Valle de los Caídos. Aquest dijous l'Assemblea de Madrid va aprovar la nova llei de Patrimoni Cultural, que protegeix l'arquitectura religiosa, creus o nuclis històrics. Així doncs, aquest text podria garantir la supervivència de la creu del rebatejat com a Valle de Cuelgamuros. El text, tal com estava previst, ha comptat amb els vots a favor del PP i de Vox i el rebuig dels partits d'esquerra. L'aprovació de la nova llei actualitza la de fa 10 anys i entrarà en vigor l'endemà que es publiqui al Butlletí Oficial regional (BOCM), que està previst que sigui d'aquí a unes setmanes. 

A banda de salvar la creu del Valle de los Caídos, eternament lligada amb el franquisme, la normativa podria donar pas a la creació del nou Patrimoni Etnogràfic, que permetrà protegir els béns, testimonis i expressió de la identitat, la cultura i formes de vida tradicionals, com l'arquitectura religiosa, creus, nuclis històrics antics o rellotges de sol anteriors al segle XX, entre d'altres. L'obsessió del govern d'Isabel Díaz Ayuso de salvar aquest emblema franquista es contraposa amb la voluntat del govern de Pedro Sánchez d'aprovar un decret sobre la resignificació del lloc on durant dècades hi va haver enterrat el dictador. 

El Valle de los Caídos, bé d'interès cultural

Vox, que ha votat a favor d'aprovar la mesura, ha reiterat la voluntat d'establir una normativa única d'àmbit estatal que protegeixi el patrimoni històric, artístic i cultural i "no 17 regulacions diferents", segons va explicar el diputat Gonzalo Babé Romero, que va demanar al PP que "sigui valent davant l'esquerra en la batalla cultural". En aquest sentit, ha reconegut que la intenció de Vox era declarar com a bé d'interés cultural (BIC) el Valle de Cuelgamuros, tot i que sigui un bé d'àmbit estatal. El partit d'extrema dreta al·lega que en altres casos  es va fer el mateix en espais situats a Madrid que tenen la mateixa condició, com és el cas de la Reial Fàbrica de Tapissos o el Temple de Debod. 

Frenada de les exhumacions 

L'Associació per la Reconciliació i la Veritat Històrica fa temps que intenta frenar les exhumacions del Valle de los Caídos, la negativa del Tribunal Suprem (TS) en desestimar la seva petició d'aturar les exhumacions de les restes de les víctimes de la Guerra Civil, els ha portat a recorrer la decisió del TS al Tribunal Constitucional (TC). 

L'entitat també confia que Cuelgamuros sigui declarat bé d'interès cultural (BIC). Segons recull The Objective, els impediments que ha anat posant aquesta associació han varat les tasques d'exhumació durant set anys a través de mesures cautelars. Com sostenien aquest bloqueig? Argumentant la "necessitat de respectar el sagrat repòs etern" dels morts. Es tracta d'un argument que en un principi va convèncer un jutjat i el mateix consistori de Cuelgamuros, governat pel PP. Tanmateix, el Suprem no ha donat el braç a tòrcer. Una decisió que l'entitat vol portar davant del Constitucional.