Últim obstacle superat. El Tribunal Suprem ha donat llum verda a les exhumacions de les restes de les víctimes de la Guerra Civil i de la dictadura franquista enterrades al Valle de los Caídosen rebutjar el recurs presentat pels neofranquistes de l'Associació per la Reconciliació i la Veritat Històrica, el qual suposa l'últim escull jurisdiccional que frenava les extraccions dels cadàvers. La resolució recorreguda va acordar aixecar la mesura cautelar que impedia les extraccions de restes mortals de les criptes, en entendre que l'abast de la intervenció objecte de la llicència no comportaria "una transformació urbanística irreversible de les criptes". L'Alt Tribunal inadmet a tràmit el recurs per no fonamentar els arguments i deixar sense justificar bé les raons per recórrer.

El Suprem no admet el recurs

Set anys han passat des que una sentència ferma va autoritzar l'exhumació dels germans Manuel i Antonio Lapeña del Valle de los Caídos i encara no s'ha executat. Segons consta en una providència accedida per Europa Press, els magistrats de la Sala Contenciós-Administratiu han inadmès el recurs de cassació interposat contra la sentència, de 20 de juny de 2022, del Tribunal Superior de Justícia de Madrid en relació amb la llicència urbanística per a la rehabilitació d'accessos a les criptes de la Basílica de la Santa Creu del Valle de los Caídos. En l'escrit, el Suprem assenyala un incompliment dels requisits exigits per falta de prou fonamentació i sense que s'hagi justificat degudament i amb precisió la presumpció incorporada al precepte per fer-la valer. Així, els magistrats condemnen l'Associació a pagar les costes per un import de 1.500 euros, en favor de l'Advocacia de l'Estat, que s'ha oposat a l'admissió del recurs, i de 500 euros més en favor de l'Ajuntament de San Lorenzo d'El Escorial.

La sentència d'instància va acordar denegar la mesura interessada de suspensió de l'executivitat de l'Acord de 24 de juny de 2021 de la Junta de Govern Local de l'Ajuntament de San Lorenzo. L'esmentat acord concedia a Patrimoni Nacional llicència urbanística per a rehabilitació d'accessos a les criptes de la Basílica de la Santa Creu del Valle de los Caídos atorgada per l'Ajuntament. Però el novembre de 2021, el jutge del Contenciós-Administratiu número 20 de Madrid va acordar suspendre de forma cautelar la llicència d'obres concedida per l'Ajuntament de San Lorenzo d'El Escorial a Patrimoni Nacional per exhumar víctimes enterrades al Valle de los Caídos, en considerar que es podrien produir danys irreparables abans que es resolgués el recurs interposat per l'associació esmentada. L'Ascociació va sol·licitar la suspensió al·legant el "dret fonamental a la intimitat dels morts i de les seves famílies i necessitat de respectar el sagrat repòs etern que es veuria vulnerat si s'accedeix a executar les obres manifestament il·legals sol·licitades".