Després que el Tribunal Suprem (TS) desestimés la petició de l'Associació per la Reconciliació i la Veritat Històrica i autoritzés les exhumacions de les restes de les víctimes de la Guerra Civil i de la dictadura franquista, l'entitat no es dona per vençuda. Així doncs, l'organització ha recorregut la decisió del TS al Tribunal Constitucional (TC). 

L'Associació per la Reconciliació i la Veritat Històrica fa temps que intenta frenar les exhumacions del Valle de los Caídos pretén mantenir oberta la via que Cuelgamuros sigui declarat bé d'interès cultural (BIC). Segons recull The Objective, els impediments que ha anat posant aquesta associació ha varat les tasques d'exhumació durant set anys a través de mesures cautelars. Com sostenien aquest bloqueig? Argumentant la "necessitat de respectar el sagrat repòs etern" dels morts. 

Es tracta d'un argument que en un principi va convèncer un jutjat i el mateix consistori de Cuelgamuros, governat pel PP. Tanmateix, el Suprem no ha passat per la pedra. Una decisió que l'entitat vol dur davant del Constitucional. 

La decisió del Suprem 

El TS ha aplanat el camí per executar les obres d'exhumació de diverses víctimes del franquisme enterrades a la Vall dels Caiguts, en inadmetre el recurs mencionat. D'aquesta manera el tribunal es posiciona contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) d'aixecar la suspensió cautelar de la llicència urbanística per a la rehabilitació dels accessos a les criptes.

Patrimoni Nacional pot iniciar ja a les obres o bé pot esperar que el Jutjat Contenciós Administratiu número 10 de Madrid -que tramita aquest procés- resolgui el fons de la qüestió i es pronunciï sobre si la concessió de la llicència per a les obres d'exhumació incompleixen les normes de l'Ajuntament de Sant Llorenç de l'Escorial. Segons informa Efe, la postura del Suprem és definitiva perquè no admet recurs de cassació i asseguren que dona la raó a aquest organisme públic encarregat de la gestió de la Vall dels Caiguts, rebatejat com a Vall de Cuelgamuros després de la llei de memòria democràtica.

A més, l'agència informa que les obres d'exhumació represes a principis de desembre no es van arribar a paralitzar en espera del pronunciament del Tribunal Suprem i, de fet, durant aquests mesos han seguit amb els treballs previs de preparació del sòl, il·luminació i retirada d'objectes ornamentals. 

Molts dels familiars que reclamen poder enterrar els seus éssers estimats com desitgen han mort abans que es poguessin exhumar les restes dels seus éssers estimats i aquest nou entrebanc pot allargarà més el procés