La crisi sanitària desencadenada per la Covid-19 no només comportarà un gran impacte econòmic, sinó que també evidencia que Catalunya no té res a fer a Espanya, segons Joan Canadell, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona. En un fil de Twitter, titulat #filsdestiu03, Canadell dona els seus arguments sobre per què s'hauria d'independitzar Catalunya.

Des del primer moment parla clar i en català en unes piulades: "Aquesta crisi tindrà un impacte molt greu a l’economia. Espanya, i per tant Catalunya, serà la que més la patirà a Europa, i ens situarà en una posició molt delicada. És una oportunitat perquè una part de la societat entengui que no hi ha res a fer a Espanya".

Un cop plantejada la qüestió, desgrana els seus arguments en una bateria de sis tuits, que comencen amb una mirada històrica. "Espanya és el país d’Europa amb més fallides econòmiques des de l’època medieval. Gairebé cada generació ha viscut una fallida del sistema", precisa Canadell en unes piulades que són "opinions exclusivament personals".

Presagia la caiguda de la monarquia

També, reflexiona que la crisi econòmica necessitarà respostes immediates i, per això, s'ha mostrat convençut que "les famílies de l’oligarquia espanyola intentaran que la caiguda de la monarquia sigui l’alternativa per donar esperances, però no resoldrà res".

No obstant això, considera que ni amb una hipotètica república mai arribarà el canvi que des de fa segles requereix Espanya: crear un estat confederal on "cada nació tingui sobirania per potenciar el seu model econòmic, com fan els països frugals o els lands". 

Sota el seu parer, una Catalunya independent en pocs anys "no tindrà res a envejar dels estats frugals, que són els que han condicionat el futur dels fons europeus per la transformació". A més, hi ha afegit: "Com més a prop estiguem d'aquests països, en tots els sentits, millor".