Davant la dicotomia independència sí o no, el nombre de catalans que aposta pel 'no' creix de nou, segons el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). L'estudi d'aquest mes de juliol, fet a 2.000 persones entre el 29 de maig i el 26 de juny, eleva fins al 52% el percentatge de la població que rebutja que Catalunya sigui un estat independent, sent dos punts més que l'enquesta de fa tres mesos. Pel que fa a l'altra cara de la moneda, el tant per cent de catalans que segueixen defensant que el país sigui independent és del 42%, un punt menys que l'abril, però mantenint la tendència del darrer any.

L'opció favorable a la independència no és la guanyadora des del març de 2019. L'històric del CEO mostra que el 'sí' s'imposava al 'no' entre l'octubre de 2017 (el mes del referèndum) i el març de 2019. Des de llavors, el 'sí' ha perdut força, sent el juny de 2022 quan es va registrar la dada més baixa (41%). Paradoxalment, els que rebutgen que Catalunya sigui un estat independent superen el 50% des d'aquell mateix mes de 2022. De fet, en aquell baròmetre es va registrar el màxim històric del 'no', quan es va arribar al 52%, xifra que coincideix amb el darrer baròmetre. Amb tot, només s'ha superat el 50% el juliol de 2020 i des del juny de 2022.

Els votants de la CUP, els més partidaris de la independència

Sobre el posicionament davant la independència de Catalunya, per simpatia de partit, els votants de la CUP són els més partidaris d'un Estat independent (88%), mentre que els d'ERC i Junts empaten al 82%. Dels comuns, un de cada tres dels seus electors són favorables a la independència. Pel que fa als que s'inclinen pel 'no', hi ha un 60% dels electors d'aquest espai; un 84% dels del PSC i un 92% i 93% dels de Vox i PP, respectivament. Encara sobre la relació Catalunya-Espanya, un 33% es pronuncia a favor d'un estat independent, un 31% és partidari de l'actual 'status quo' (un punt menys que en el darrer baròmetre), un 23% prefereix un estat dins una Espanya federal i un 7% creu que Catalunya ha de ser una regió d'Espanya.

En relació amb com s'hauria de fer la independència, només un 10% aposta per la via unilateral (entre els quals, hi ha el 34% de votants de la CUP, el 25% dels de Junts i el 14% dels d'ERC) i un 30% és partidari d'acordar-la i que sigui pactada (opció que veu bé el 65% d'electors d'Esquerra, un 51% dels de Junts i un 48% dels de la CUP).