Després d'esmenar a la totalitat els pressupostos de la Generalitat que finalment el Govern va aconseguir salvar amb els comuns, la CUP ha estat treballant esmenes per intentar introduir nous canvis en els comptes. Durant les negociacions inicials, quan les bases dels anticapitalistes encara no havien decidit vetar la tramitació dels pressupostos, van aconseguir que l'Executiu assumís més diners per habitatge o bé la creació de l'energètica pública, mesures que per la CUP no van ser suficients ja que trobaven a faltar deixar enrere macroprojectes com el Hard Rock o abandonar la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern.

La CUP ha tornat a reivindicar aquestes qüestions mitjançant les esmenes parcials: un total de 50 que han fet públiques que van registrar ahir, dia en que vencia el termini, i que s'hauran de negociar en les pròximes setmanes fins al 23 de desembre, dia del ple on es farà l'aprovació definitiva. Entre les qüestions que vol introduir als pressupostos la formació anticapitalista, hi ha la creació d'una banca pública, que demanen engegar amb prop de 260 milions d'euros a incloure en la partida d'Economia.

També la creació d'una farmacèutica pública que resti adscrita a la Conselleria de Salut i que la seva funció sigui reenfocar la investigació, millorar la transparència i afavorir el control dels preus. Per aquesta creació proposen prop de 112 milions d'euros a incloure en la partida de Salut. 

Aquests dos reclams els van posar damunt la taula els anticapitalistes durant la campanya del 14-F, una proposta que argumenten que avança en la "sobirania nacional" per assegurar que aquests projectes es deuen als interessos de les persones i no econòmics. 

La CUP també vol que l'import previst en els comptes destinat a la consulta sobre els Jocs Olímpics d'Hivern es destinin a la Renda Universal, creant un fons de 3 milions d'euros per aquesta. Una altra proposta de la CUP és crear una Oficina Municipalista com a entitat adscrita a Presidència i amb la missió de garantir l'atenció directa, adequada i de forma eficient i equitativa a totes les administracions locals. Per aquesta iniciativa proposen una inversió de prop de cinc milions d'euros. 

En polítiques d'habitatge, els cupaires han demanat que hi hagi un fons estructural de 203 milions "per a fer efectiu el dret a un sostre digne mitjançant l'ampliació del parc públic d'habitatge via Incasol", així com un altre fons de 48 milions per a l'ampliació d'aquest parc mitjançant l'exercici de tanteig i retracte.

Per últim reclamen que es transfereixi una aportació de capital de 14,2 milions de Circuits de Catalunya a Avançsa, l'empresa de promoció i localització industrial participada íntegrament per la Generalitat, i al seu torn, demanen destinar 11,2 milions a la reindustrialització també a través de Avançsa.

A la imatge destacada, els diputats de la CUP Dani Cornellà, Carles Riera i Dolors Sabater / Sergi Alcàzar