El politòleg Ramón Cotarelo ha lloat la declaració que va fer ahir el major dels Mossos, Josep-Lluís Trapero, al Tribunal Suprem, i ha afirmat que va "fer xixines" el pla judicial que s'havien traçat els poders de l'Estat. "Els ha sortit el tret per la culata", ha afegit en un article al seu blog Paniluro.

"Les acusacions públiques (la privada està a la lluna) resen ara perquè el tribunal doni per inexistent la violència que s'han inventat i que porten un mes intentant demostrar de forma infructuosa. Perquè, si es dona per provada la violència, després de la declaració de Trapero els responsables serien les autoritats espanyoles. S'hauria de buscar els rebels entre jutges i fiscals. El procés [judicial] rebentat", ha afegit. Cotarelo ha fet al·lusió d'aquesta manera al fet que Trapero va declarar que havia comunicat a la fiscalia un possible pla per detenir el president Carles Puigdemont i els consellers si així li ho ordenaven.

Cotarelo es riu d'una informació d'El País titulada La confesión de Trapero apuntilla a Puigdemont, i l'atribueix a un "desig infantil" per acabar el "malson de la República, el Consell, Puigdemont i altres ens malignes", però desconnectat de la realitat. "A l'absoluta espanyolitat de l'enunciat, propi de la raça que considera les corrides de toros un "bé cultural" o "espiritual", ves a saber, hi apareix el verb apuntillar. Imagini's el subconscient del personal: primer han torejat i després han apuntillado Puigdemont. Qué més voldrien", ironitza.

Cotarelo cita 10 punts que al seu entendre han desmuntat el judici contra el procés:

"1) davant de la inexistència palesa de cap violència real que la dels cossos i forces etcètera,
2) es passa a "violència programada" o "potencial" a càrrec dels 17.000 Mossos armats.
3) Armats i a les ordres dels secessionistes, segons declaracions anteriors d'espanyols.
4) Trapero, no obstant això, va advertir el Govern que els Mossos farien complir la llei espanyola.
5) Els Mossos no estaven a les ordres polítiques del Govern.
6) Tenien un pla de detenir al Govern en ple si la fiscalia o un jutge així ho ordenaven.
7) Aquestes ordres no es van donar.
8) Trapero va complir amb el seu deure d'obediència a la legalitat espanyola.
9) I Puigdemont també, quan va contestar als advertiments de Trapero: "compleixi amb el seu deure".
10) En dir que totes dues parts es van equivocar amb els Mossos, Trapero no és just amb Puigdemont".

Cotarelo proposa acabar aquest judici com més aviat millor, absoldre tots els acusats, i diu amb ironia que caldrà pregar a Sant Ramon de Penyafort perquè als de Vox no se'ls ocorri "querellar-se contra la fiscalia i un grapat de jutges per no haver defensat la legalitat de la pàtria espanyola".