El politòleg Ramón Cotarelo ha manifestat al programa Tot es mou de TV3, que la informació que reben els espanyols sobre Catalunya és "pitjor que zero", i ho ha atribuït a una parcialitat i biaix dels grans mitjans de comunicació espanyols. "En temps de pau o de guerra, o tant si es fuma la pipa de la pau com si no, la informació que tenen és zero. O pitjor que zero, és una informació mediada per uns detestables mitjans de comunicació dominants que són absolutament parcials i esbiaixats", ha indicat.

Segons Cotarelo, la prova d'això és que el judici al procés "no es transmet" per televisió, només pel 24 horas, que és "un canal sense audiència". "Emeten píndoles informatives elaborades per exemple pel senyor Inda, per posar un cas", ha afegit.

Cotarelo, que ha presentat en el programa el llibre Discurso a la nación catalana, ha indicat que la idea que Espanya és una nació és en realitat una "idea molt canviant" en el temps. "Ara quan es diu unitat d'Espanya es parla d'un país que abans era un altre diferent. Sense anar més lluny, quan era propietari del Sàhara o de Fernando Poo i Río Muni. Ja no dic res de quan era propietari de l'Amèrica del Sud", ha afegit.

Segons el politòleg, això no és una nació, sinó "un imperi compost per nacions que es van descobrint a si mateixes i esqueixant de l'imperi". "El que ha fet l'imperi -ha afegit- és negar-se a reconèixer la seva condició d'imperi en procés de fragmentació i destrucció, i mantenir per tant una idea de nació absolutament artificial i estrambòtica a la qual diuen Espanya, que no és altra cosa que una denominació diferent per a la denominació de Castella", ha indicat.

Cotarelo ha afegit que és a partir del segle XIX, "quan els cau l'edifici a sobre, i descobreixen la necessitat de reciclar-se en nació". "Aquest és l'intent de la Generació del 98 i les posteriors, de construir una idea de nació. I no s'adonen que si obligues una part molt sensible de milions de persones, una minoria nacional, a ignorar la seva condició nacional i a forçar que se sumin a l'aliena, no deixes que ni aquesta nació ni la teva prosperin", ha conclòs.