El vicepresident del Parlament, Josep Costa, ha descartat la proposta del diputat d'ERC al Congrés, Joan Tardà, sobre tornar a plantejar l'autorització per fer un referèndum d’autodeterminació al Congrés de Diputats, com van fer el 2014. Tardà es va mostrar favorable a explorar aquesta via a finals de juliol a través del seu perfil de Twitter.

"No hem d’anar al Congrés a negociar un altre referèndum. Si ens ofereixen la possibilitat de fer un referèndum acordat amb l’Estat es tracta d’acceptar-lo", ha expressat Costa en una entrevista aquest dilluns al programa El Món a Rac 1. En aquest sentit, ha assegurat que "cap independentista hi pot estar en contra, no ens ha fet mai por votar". 

Vulneracions de drets

El vicepresident Costa també ha demanat al líder del PPC, Xavier Garcia Albiol, que "deixi tranquil" el Codi Penal. D'aquesta manera ha respost a Albiol que avui ha instat la Fiscalia a estudiar si les declaracions de Torra "d'atacar" l'Estat —en relació al judici dels presos polítics— constitueixen, segons el popular, un delicte d'apologia a la violència.

Els presos hauran de tenir una actitud de no defensar-se, ha insistit, sinó d’acusar l’Estat de totes les irregularitats que s’han comès. Costa ha conclòs que no es pot negar l'exercici del dret a la llibertat d'expressió: "Si algun dia ens prenen els llaços o ens tomben una pancarta, no passa res, perquè l’endemà n’hi haurà més".