El govern en minoria del Partit Popular es diferencia dels quatre anys de rodet de la majoria per la paraula "perdó". El cas paradigmàtic és la ministra de Defensa i secretària general, María Dolores de Cospedal, qui ha trobat en aquest gest la forma de neutralitzar les crítiques de l'oposició i ser absolta dels errors comesos en el passat. Ho va fer disculpant-se davant les víctimes pel Iak-42 al Congrés dels Diputats i ho ha reversionat durant el 18è conclave dels populars, quant a la corrupció.

"Potser no vam ser tan àgils com la societat demanava. Altres mai han sigut àgils, això també ho vull recordar", s'ha excusat Cospedal davant un auditori de més de 3.100 compromissaris, dempeus al faristol i deixant enrere un fons marítim amb barquetes de pescador. El paisatge bucòlic bé podria simbolitzar el mar en calma genovès, després de l'any d'interinitat i la primera legislatura de Mariano Rajoy

La qüestió és que l'autocrítica pels escàndols de corrupció s'ha convertit en virtut. "Vam demanar perdó, vam fer propòsit d’esmena, i vam impulsar una gran bateria de mesures governamentals, la més gran de cap govern en la història de la democràcia. Això ens ha col·locat els primers en els estàndards de qualitat", ha dit amb els noms de Correa, Bárcenas, Targetes Black sense ser esmentats en cap moment. 

Però l'actualitat informativa sí ha contraprogramat les formes redemptores de la titular ministerial. Les afirmacions arriben el mateix dia en què el Tribunal Superior de Justícia de València ha condemnat a 13 anys de presó a Francisco Correa, Pablo Crespo i Alvaro Pérez el Bigotes pel cas Fitur, dins de la secció Gürtel. Sobre això, el vicesecretari d'organització, Fernando Martínez Maíllo, havia dit al matí que "en aquest país [Espanya], qui la fa, la paga". Ella ha recordat que els càrrecs involucrats en qüestions legals ja no formaven part del PP.

La secretària general s'ha desfet també en elogis cap a les bases, com és de rigor després de no haver-se reunit amb ells des del 2012. "No va ser just que ho paguessin els milers de càrrecs responsables del PP, que moltíssimes vegades actuen de forma altruista i desinteressada. Ells són la nostra gent, que vol ser rigorosa amb el diner públic, que treballa de sol a sol" ha dit exaltant els ànims de l'auditori en un sorollós aplaudiment, com si a les tropes de l'Exèrcit parlés.

La mateixa exaltació ha arribat quan Cospedal ha lloat la tasca de Rajoy, davant tots els ministres del govern, els joves vicesecretaris, entre d'altres dirigents territorials i les bases. "De vegades encertem i altres ens equivoquem, però el PP és un partit que respon davant els espanyols" deia veladament el president sobre Correa a l'entrada del conclave.

Ningú ha anat tampoc més enllà perquè unitat, cohesió, conviccions és l'emblema que el PP vol fer seu, en contrapopsició als "Pimpinela" de Podemos. Segons el portaveu Rafa Hernando, dissabte i diumenge els seus adversaris "acabaran a cops d'ampolla i volent matar un nen", deia sorneguerament quant al seu secretari polític, Íñigo Errejón

En un dia de retrobaments, l'absència de la difunta exalcaldessa de València, Rita Barberà, ha planejat en tot moment. Cospedal ha advocat perquè el debat de la corrupció es tracti des de la "vigilància, la fermesa i la condemna sense reserves", però estalviant les penes de telenotícies o altres acusacions infundades. "La política és una tasca honorable. No podem arribar a l’extrem de permetre que s’utilitzin els tribunals de justícia, si no hi ha tasca coneguda. De vegades és millor deixar-se endur per la marea que mantenir-se ferms sent equànimes" ha denunciat.

Amb llàgrimes als ulls i mirant al cel, Cospedal ha tingut un gest de cortesa amb ella a la part final d'agraïments. "A mi em ve el nom de Rita. Moltes gràcies a tots". Juntament amb Cèlia Villalobos, sempre la van defensar davant dels vicesecretaris crítics amb la regeneració.

Front crític amb la secretària general 

A partir de les 18h de la tarda el debat ha continuat a porta tancada per votar les esmenes de la ponència Política i d'Estatuts. Per només 25 vots, l'esmena d'un regidor de Conca, on explícitament demanava que Cospedal no pogués compatibilitzar càrrecs, ha estat tombada. Hi ha hagut 328 vots en contra i 303 a favor, més 8 abstencions. Això implica que la secretària general podrà mantenir aquest lloc, juntament amb el ministeri i la presidència del PP de Castella la- Manxa, si és que Rajoy així ho decideix dissabte.

Així i tot, l'ajustada votació suposa un front crític vers l'acumulació de poder de la número dos del partit.